Mer innehåll
Andra lästa
Den ultimata guiden till highlighters

Makeup

Den ultimata guiden till highlighters

En highlighter framhäver dina bästa egenskaper och ger din hud en vacker och strålande look. Oavsett ålder och hudtyp kan lite extra lyster få din hud att se fantastisk ut en tråkig onsdag eller festlig fredagskväll.

Läs även
Guide till foundation: Här är allt du behöver veta

Makeup

Guide till foundation: Här är allt du behöver veta

Foundation är grunden för den perfekta sminket, oavsett om det är till vardags eller fest. Men beroende på hudtyp och utseende du är ute efter finns det olika typer av foundation och tekniker du kan använda när du skapar din bas. I den här artikeln guidar vi dig till allt värt att veta om foundation, samt våra bästa tips och tricks!

Läs även
9 trick: Lär dig lägga makeup på mogen hud

Makeup

9 trick: Lär dig lägga makeup på mogen hud

När man blir lite äldre och får en mogen hud är det bra att känna till några tips och tricks för att lära sig lägga makeup när man är över 50 år. Vi har tagit fram en guide med åtta enkla knep för hur du kan lägga makeup på mogen hud och få en snygg look.

Läs även

Den ultimata guiden till concealers

Räddningen vid mörka ringar och finnar: concealern! Den är en populär och otroligt praktisk produkt i varje makeuprutin – oavsett om du använder många eller få produkter. Idag delar vi med oss av allt du behöver veta om att färgmatcha, välja rätt sort och hur du bäst applicerar produkten för optimal täckning.

Vad är en concealer?

En concealer är en koncentrerad produkt avsedd att användas på mindre områden i ansiktet för att dölja ojämn hudton, rodnad, finnar m.m. Skillnaden mellan en concealer och en foundation är att concealern endast används lokalt, medan en foundation används över hela ansiktet. En concealer har inte nödvändigtvis hög täckning och det är inte otänkbart att du hittar foundations med högre täckförmåga än många concealers.

Är det skillnad på concealers

Det finns många olika typer av concealers, alla avsedda för sina speciella användningsområden. Nedan går vi igenom de du kan stöta på:


Concealers för ögonområdet​​​​​​​

Det finns massor av concealers på marknaden som är specialutvecklade för att täcka mörka ringar runt ögonen och generellt förbättra utseendet på området runt ögonen. Vissa av dessa har ljusreflekterande egenskaper som bidrar till att ge huden ett välfuktat och fräscht utseende medan andra fokuserar mer på att täcka intensivt. Välj concealer utifrån de egenskaper du vill ha. Ord som ”light reflecting”, ”illuminating” och liknande uttryck som för tankarna till fräschör brukar stå på produkter som fräschar upp ögonområdet. Om du däremot behöver mer täckning kommer du att stöta på ord som ”high coverage”, ”perfecting” eller liknande.

Concealers för ansiktet

​​​​​​​Concealers som är specialutvecklade för ansiktet har som regel hög täckning eftersom de ska kunna användas för att dölja allt från finnar till ärr, hyperpigmentering och rodnad. En concealer för ansiktet har ofta en lite torrare och tjockare konsistens än den som är avsedd att användas under ögonen. Den senare är som regel mer tunnflytande eftersom det ser bäst ut på den tunna huden runt ögonen.

Highlighters

Det finns en del hybridprodukter inom concealers där det vanligaste är en kombination av en highlighter och en concealer. Det handlar oftast om en flytande produkt med lätt täckning och ljusreflekterande egenskaper som används strategiskt runt ögonen, på kindbenen och på andra ställen i ansiktet som man vill framhäva. Denna typ av produkt förpackas ofta i form av en klickpenna: tänk på YSL:s ikoniska ”Touche Éclat”. Den är ett bra exempel på en produkt som både ger lätt täckning och ljusar upp huden.

​​​​​​​

Denna typ av produkt ska inte förväxlas med en vanlig concealer i en ljusare färg än din egen hud, som används för att ljusa upp utvalda områden i ansiktet och samtidigt tillföra massor av täckning.

Corrector

Den sista typen av concealer du kan stöta på är en ”corrector”. Precis som namnet antyder används den för att färgkorrigera i ansiktet. Denna typ av concealer används vanligtvis under en foundation eller en annan concealer. Du kan till exempel hitta dem i grönt, där de används på rodnad i huden för att neutralisera denna före appliceringen av foundation. På så sätt får du ett mer naturligt resultat eftersom du inte måste applicera så mycket av produkten.

​​​​​​​

En annan vanlig corrector är en persiko- eller laxfärgad nyans som används under ögonen för att neutralisera de lila eller blå toner vi kan få där på grund av för lite sömn eller andra besvär. Oftast lägger du på en annan concealer i din hudfärg över, men en corrector kan i vissa fall även användas separat.

Hur används en concealer?

En concealer används lokalt på de områden du vill åtgärda – oavsett om det är mörka ringar under ögonen, rodnad på kinderna eller en finne i pannan. Om du inte använder foundation applicerar du concealern direkt på huden. Om du däremot använder foundation är det en smaksak om du helst vill applicera concealern före eller efter din foundation. Genom att applicera concealern efter din foundation undviker du att concealern glider runt genom appliceringen av en annan produkt ovanpå. För att täcka finnar fungerar det därför extra bra att applicera concealer efter foundation.

Så väljer du rätt färg

Vilken färg du väljer till din concealer är starkt beroende av vilket syfte den ska fylla för dig. Det finns många råd i omlopp, men sällan tar de hänsyn till att det är skillnad mellan olika concealers och deras funktioner. Det är därför inte meningsfullt att hålla sig till den gamla devisen om ”att man ska välja en concealer som är två nyanser ljusare än ens hudton”, för om du applicerar för ljus concealer på en finne, vad händer då? Du kommer att framhäva finnen istället för att dölja den, vilket förmodligen var din ursprungliga avsikt.


Så väljer du färg för concealern under ögonen

Under ögonen kan du gå i två riktningar: ljusare än din egen hudton för en extra vaken och fräsch look, eller samma färg som din hudton för en helt naturlig look.


Om du väljer en ljusare concealer fungerar den automatiskt som en highlighter och framhäver området runt ögonen. Se därför till att välja en som har tillräcklig täckförmåga så att den täcker mörka ringar om det är aktuellt. Du kan satsa på lite eller mycket ljusare beroende på hur dramatisk effekt du vill ha. Men vi rekommenderar inte att du avviker från din hudton mer än tre toner, eftersom det i så fall snabbt kommer att se missfärgat ut.


Om du väljer en concealer i din egen hudton är vårt bästa tips att färgmatcha dig själv som om du skulle välja en foundation. Det har vi skrivit en hel artikel om som du kan läsa nedan.


Så väljer du färg för ansiktsconcealern

​​​​​​​Om du vill täcka saker som rodnad, finnar, ärr och hyperpigmentering i ansiktet är det bäst att använda en concealer med hög täckning i samma färg som din hud. Färgmatchningsprocessen är densamma som ovan: du kan antingen matcha concealern med din ansiktshy om du inte använder foundation, eller ta med din foundation när du ska shoppa och hitta en concealer i samma nyans. Det är ett enkelt sätt att se till att produkterna passar ihop.

Applicera concealern

Själva appliceringen av concealern är lyckligtvis superenkel och du kan välja den appliceringsmetod som passar dig bäst. Här är de 3 vanligaste:


Fingrarna

Att applicera concealern med fingrarna är superenkelt och det som ger dig det mest naturliga resultatet. Värmen från dina fingrar får produkten att smälta in i huden och se så naturlig ut som möjligt. Applicering med fingrarna fungerar särskilt bra under ögonen och vid näsvingarna, där det kan vara svårt att komma åt med borstar och svampar. Dock är metoden också den som ger dig den lägsta täckningen, så den fungerar bäst om du bara vill ha ett lätt resultat – eller inte har något emot att bygga upp din concealers täckningsgrad i några omgångar.


Borsten

En borste är en annan effektiv metod för applicering av concealern. Tumregeln här är att ju tätare borste du väljer, desto högre täckningsgrad får du ut av din concealer. En tät borste är den metod som ger dig högst täckning. Du kan välja en borste speciellt till din concealer om du så föredrar, eller bara dutta på den med den borste du ändå använder till din foundation om det är någon slags ”bufferborste”.


Det bästa med att applicera concealern med en borste är att du kan täcka många ”problem” snabbt och enkelt tillföra extra täckning genom att dutta på extra av produkten. Använder du borsten i en svepande rörelse är den nämligen bra på att inte störa den makeup du redan har lagt.Svampen

​​​​​​​Applicering av concealer fungerar även bra med en svamp. Ofta är svampar formade så att de enkelt kan manövreras runt hela ansiktet och har dessutom fördelen att de absorberar lite av den produkt du applicerar, vilket i slutändan ger ett mer naturligt resultat på huden. Svampar är extra bra vid applicering av concealer under ögonen – särskilt om man tycker om att highlighta där och på andra ställen i ansiktet. Detta eftersom de suddar ut alla skarpa övergångar mellan concealer och foundation och minskar färgskillnaden för ett mer proffsigt resultat.

Supernaturlig hud: gör så här

Vill du ha en helt naturlig hud som ser fullständigt makeupfri ut? Då är concealern din bästa vän. Lite strategisk applicering på dina problemområden kan skapa en illusion av perfekt hud utan makeup. Här kan du läsa om hur du bär dig åt, eller titta på videon nedan om du hellre vill se de olika teknikerna i praktiken.


Välj en concealer som är lite ljusare än din egen hudton och dutta lite av den i ögonvrån för att ljusa upp, samt hela vägen ner under ögat för att täcka eventuella mörka ringar. För ett så naturligt resultat som möjligt bör du helst använda fingrarna här.

​​​​​​​

Välj sedan en concealer i din egen hudton och med medelhög till hög täckning. Denna duttar du på eventuella områden i ansiktet där du behöver mer täckning. Kanske där du har lite rodnad på kinderna, en finne eller lite hyperpigmentering. I detta steg kan du använda fingrarna, svampen eller borsten. Voilà! Hud med täckning enbart på de ställen där det verkligen behövs. Det ger den ett både perfekt och naturligt utseende.


Så får du din concealer att hålla hela dagen

Concealern är en av de första produkterna som försvinner från huden under dagen. Det beror på att vi oftast använder den på utsatta ställen. Till exempel på näsan, som är ett av de fetaste områdena i ansiktet vilket gör att makeup snabbt försvinner därifrån.


Det bästa du kan göra för att få din concealer att hålla är att fixera den med lite puder. Om du väljer ett lös- eller kompaktpuder är helt upp till dig. Om du använder en uppljusande concealer under ögonen, rekommenderar vi att du väljer ett puder i samma nyans för att inte göra din concealer mörkare igen och därmed gå miste om highlighter-effekten.

​​​​​​​

För resten av ansiktet kan du fixera med ett puder i samma nyans som huden. Alternativt kan all concealer fixeras med ett transparent puder.

Relaterede artikler

Den ultimata guiden till highlighters

Makeup

Den ultimata guiden till highlighters

Av Trine Brøndsted

En highlighter framhäver dina bästa egenskaper och ger din hud en vacker och strålande look. Oavsett ålder och hudtyp kan lite extra lyster få din hud att se fantastisk ut en tråkig onsdag eller festlig fredagskväll.

Läs mer
Guide till foundation: Här är allt du behöver veta

Makeup

Guide till foundation: Här är allt du behöver veta

Av Trine Brøndsted

Foundation är grunden för den perfekta sminket, oavsett om det är till vardags eller fest. Men beroende på hudtyp och utseende du är ute efter finns det olika typer av foundation och tekniker du kan använda när du skapar din bas. I den här artikeln guidar vi dig till allt värt att veta om foundation, samt våra bästa tips och tricks!

Läs mer
Vi testar vattenfast mascara som håller tätt!

Makeup

Vi testar vattenfast mascara som håller tätt!

Av Mia Dybkilde & Anne Sophie Gamborg

Om du planerar att bada eller om du är trött på att regnet förstör makeupen ska du använda en vattenfast mascara. Vi har testat fyra olika vattenfasta mascaror och ger dig en översikt över de tidigare testerna – läs domarna här.

Läs mer
Den stora guiden till gellack: Gör så här:

Makeup

Den stora guiden till gellack: Gör så här:

Av Ida Hinchely

Vill du ha vackra och hållbara naglar utan att ruinera dig?Då har vi samlat de bästa produkterna, tipsen och knepen för dig så att du blir ett proffs på nolltid!

Läs mer