Hudvård
Den ultimata guiden till arganolja
Oljor är en enorm trend inom hud och hårvård och en av de största stjärnorna är marockansk arganolja. Och det med all rätt – den är nämligen fantastisk för både hud och hår.

På det knotiga arganträdet i öknen i södra Marocko växer en liten, märklig frukt med frön inuti. Det är från dessa kärnor som arganoljan kommer. Berberna har under hundratals år utvunnit oljan och använt dess gyllene droppar både till hudvård och matlagning.

Arganolja – full av antioxidanter

Oljan från arganfröna har en helt unik sammansättning av antioxidanter, vitaminer och fettsyror. Faktum är att innehållet av antioxidanten E-vitamin är fem gånger högre än i andra oljor, och just E-vitamin är helt fantastiskt för förnyelse av celler.

​​​​​​​

Oljan innehåller även polyfenol (antioxidant som även finns i vindruvsskal), karoten, omega-6-fettsyror och linolsyra.

Arganolja är bra för huden

Vi måste plocka fram superlativen när vi ska framhäva alla de goda egenskaper som oljan har på huden. Det finns bara ett litet men och det är att det inte har forskats särskilt mycket i arganoljans kosmetiska fördelar, så det mesta bygger på erfarenheter och påståenden, MEN:


Den är bra mot både torr och fet hud

Tillverkarna av arganolja säger att det inte bara är personer med torr hud som kan ha nytta av produkter som innehåller den goda arganoljan. Som en extra bonus har nämligen oljan en talgreglerande effekt på huden.


Talg är den olja som produceras av huden och hårbotten som skydd mot uttorkning. Arganoljan återfuktar din hud och ditt hår om de är uttorkade, men om du har tendens till fetare hud eller hår gäller är effekten den omvända, dvs. att din egen oljeproduktion reduceras.


Den har en läkande effekt

Eftersom arganolja innehåller så mycket E-vitamin har den en läkande effekt. Vitaminet, tillsammans med en extremt hög halt av essentiella fettsyror, gör att oljan bidrar till att förebygga hudens åldrande.


Den har också en reparerande effekt på redan befintliga skador i huden. Men arganolja har inte samma effekt på rynkor och fina linjer som exempelvis A-vitamin (retinol) har.


Den är bra mot ärr och bristningar

Oljan lovordas även för att vara överlägsen mot ärr – t.ex. ärr efter akne, pigmentfläckar, fina rynkor och ytliga bristningar.


Effektiv vid solskadad hud

Argan är effektiv om huden har utsatts för solskador, eftersom cellförnyelsen gör att den skadade huden ersätts av ny, sund hud. Prova därför arganolja eller produkter med arganolja om du varit ute för länge i vår- eller sommarsolen.

Ren arganolja till skönhetsvård

Det är skillnad på den arganolja man använder i skönhetsprodukter och den man äter. Inom hudvård pressar man de råa fröna medan man i matlagning rostar fröna först.


Många av de goda egenskaper vi är ute efter inom hudvård försvinner under rostning, medan smaken av olja från orostade frön inte är särskilt god.

​​​​​​​

Se dig för när du köper arganolja om du vill köpa den rena oljan. Det ska bara stå en ingrediens på flaskan, nämligen: Argania Spinosa Kernel Oil.


Tips! Blanda några droppar arganolja i din fuktkräm eller använd den istället för eller under din nattkräm. Du kan också smörja in nagelbanden eller torra armbågar med oljan alternativt droppa lite olja i fotbadet nästa gång.

Hårvårdsprodukter

Speciellt i hårvårdsprodukter förekommer ofta argan och det är för att det ger riktigt härligt mjukt och glansigt hår utan att göra håret fett.


De flesta hårvårdsprodukter innehåller även andra vårdande ingredienser, så titta på innehållsförteckningen. Den ingrediens som står först är den som det är mest av i produkten.


Speciellt silikon hittar du ofta tillsammans med argan. Det råder delade meningar om silikon, men det ger ett väldigt mjukt och glänsande hår. Oftast känner du igen silikon i innehållsförteckningen genom att det slutar på -cone eller -oxane.

​​​​​​​

Om du är intresserad av silikonfria hårvårdsprodukter tipsar vi om fyra av våra favoritarganprodukter här.

​​​​​


Visste du att det även växer arganträd i Mexiko, men att dessa träd inte bär frukterna? Det har dessutom gjorts experiment med att plantera arganträd i Israel, men det lyckades aldrig ...

Bra för Marockos kvinnor och natur

Det är inte bara oljans färg som gör att arganoljan kallas ”det marockanska guldet”. Produktionen av arganoljan har nämligen varit guld värd för Marocko. Efterfrågan på arganolja har inneburit ett ekonomiskt lyft för stora delar av lokalbefolkningen, särskilt kvinnorna. Det är nämligen de som står för den absoluta majoriteten av produktionen av arganoljan.

​​​​​​​

Det är hårt fysiskt arbete att samla in frukterna och krossa skalet och pressa ut oljan – allt görs för hand, men tack vare den stabila inkomsten kan de försörja sig själva och sina barn. De bildar kvinnokooperativ och startar företag och på så sätt har oljan också skapat stor självständighet bland kvinnorna i ett annars traditionellt konservativt samhälle.

​​​​​​​

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Vi testar 7 myter om kokosolja i hår- och hudvård

Hairstudio

Vi testar 7 myter om kokosolja i hår- och hudvård

Av Isabel Marschall

Kokosolja har hyllats i skönhetsvärlden som en multiprodukt för både hudvård, hårvård och allt däremellan. Men vad kan du egentligen använda kokosolja till – och fungerar det? Här får du den stora guiden om kokosolja.

Läs mer
Den stora guiden till hårolja

Hairstudio

Den stora guiden till hårolja

Av Sine Bindslev Caspersen

De gyllene dropparna har med tiden blivit ett fast inslag bland hårvårdsprodukterna hos ett stort antal kvinnor (och män), men vad vet du egentligen om hårolja? Här är svaren på alla dina frågor om hårolja.

Läs mer
Allt du behöver veta om eteriska oljor

Hudvård

Allt du behöver veta om eteriska oljor

Av Ida Hinchely Kyhn

Eteriska oljor doftar inte bara ljuvligt, de har även egenskaper som gör dem lämpade för en mängd olika användningsområden, i aromaterapi och kosmetika samt som bastuolja. Men du måste ha viss kunskap och respekt för dessa koncentrerade och kraftiga droppar. Läs vidare och lär dig saker du kanske inte kände till om dessa underbara droppar.

Läs mer
Dags för hemmaspa

Hudvård

Dags för hemmaspa

Av Alberte Sejling

Just nu är det en perfekt tid för inomhusmys, så ta dig tid att skämma bort dig själv och göra ditt eget hemmaspa. Vi har samlat några av våra favorit-wellnessprodukter som kommer att göra din spaupplevelse ännu lyxigare.

Läs mer