Mer innehåll
Hudvård
Andra lästa
Gör-det-själv-guide till gua sha-massage

Hudvård

Gör-det-själv-guide till gua sha-massage

Gua sha-massage är idag en av de mest populära naturliga ansiktsbehandlingarna i Asien och har med tiden blivit en storfavorit inom skönhetsbranschen globalt. I samarbete med Maria Zabrodina – certifierad gua sha-terapeut och expert på facelifiting– ger vi dig en guide till hur du använder den populära och kraftfulla stenen.

Läs även
Dermaroller – stärk din hud med nålrullen

Hudvård

Dermaroller – stärk din hud med nålrullen

Dermarollern är populär och det av goda skäl. För de små nålarna hjälper huden att bli både friskare och starkare. Är du osäker på vilken du ska välja och hur du bäst tar hand om hud som har behandlats med en dermaroller? Läs mer här och hämta inspiration till din hudvård.

Läs även
Lär dig mer om eksem och torr hud

Hudvård

Lär dig mer om eksem och torr hud

Torr hud kan vara en tendens som din hud alltid har haft eller som en reaktion på flera olika faktorer. Generellt beror torr hud på en förändring i hudbarriären. Det är viktigt att förstå dessa förändringar för att kunna målinrikta din vård efter dem. Att förstå varför torr hud uppstår och vilka konsekvenser det kan få för din hud om den inte behandlas är avgörande för att kunna välja rätt vård.

Läs även
Hudvård
Torr hud - så vårdar du den bäst
Torr hud kan vara ett väldigt frustrerande problem – särskilt om torrheten är så illa att huden kliar och flagar. Vi har samlat allt du behöver veta om torr hud i den här artikeln så att du får bästa möjliga förutsättningar för att behandla den.

Det kan vara väldigt frustrerande med hud som kliar, flagar, blir irriterad eller bara känns väldigt obehaglig och stram. Det finns många former och grader av torr hud, men gemensamt för alla är att den, om än inte kan avhjälpas helt, åtminstone lindras avsevärt genom rätt vård. Det finns också mycket du kan göra för att undvika att förvärra situationen, och idag delar vi med oss av våra bästa tips.

Vad är torr hud?

Torr hud är en hudtyp och ska inte förväxlas med uttorkad hud som är ett tillstånd, även om några av egenskaperna är desamma. Uttorkning (dehydrering) innebär att huden saknar vatten medan en torr hud saknar olja, och det är naturligtvis viktigt att skilja på vid valet av hudvård. Det finns dock ytterligare en twist här: torr hud kan också kan vara uttorkad!

Torr hud kan upplevas som matt och känns torr. Det innebär att du upplever att huden kan kännas stram när du rör ansiktsmusklerna och att den känns torr och ofta grov eller skrovlig att röra vid. Torr hud kan ha svårt att absorbera produkter och har ofta ökad tendens till hudirritation eftersom hudens skyddsbarriär är försvagad – den får helt enkelt inte tillräckligt med skyddande olja.

Ett annat kännetecken vid torr hud är att hudens porer är små och i det närmaste osynliga. Den kan också flaga, och det händer att makeup fastna i särskilt torra områden.

Vad beror torr hud på?

Det kan finnas olika anledningar till att man drabbas av torr hud. Vi har samlat de vanligaste orsakerna här:


• Torr hud kan bero på gener. Vår förmåga att reglera fukten i huden kan vara ärftlig och därmed variera från person till person.

• Väderomslag kan också bidra till att påverka din hud. Du är kanske bekant med känslan av att huden kan kännas torrare och stramare under höst- och vintermånaderna. Det beror på att extrem kyla, väder och vind kan irritera huden och försvaga dess naturliga skyddsbarriär.

• Tar du dessutom långa, varma bad och därmed utsätter huden för mycket varmt vatten kan det också bidra till att torka ut den.

• Om du använder riviga produkter på din hud som den inte tål kan det också bidra till att torka ut huden.


Vad hjälper mot torr hud?

Lider du av torr hud är det framför allt viktigt att vårda den med rätt produkter. Se till att etablera en god hudvårdsrutin så att du ger din hud all den fukt och kärlek den behöver.
​​​​​​​
8 goda råd mot torr hud

1. Ta så korta bad som möjligt och sänk gärna värmen på vattnet.

2. Använd milda och skonsamma produkter på huden och undvik överdriven användning av tvål.

3. Har du produkter som du vet irriterar huden ska du undvika att använda dem. Du kan eventuellt ge bort dem till någon som du vet tål dessa produkter bättre än du.

4. Kom ihåg att alltid använda solskydd. Använder du inte solskydd så skadar solens strålar huden vilket kan leda till ytterligare uttorkning av huden.

5. Drick mycket vatten under dagen.

6. När det gäller dina kläder bör du undvika material som ull och vissa syntetiska material som kan orsaka klåda.

7. Det är en bra idé att använda skyddande handskar när du diskar och städar. Smörj eventuellt in händerna med din favorithandkräm innan du drar på dig handskarna så kan händerna få massor av härlig fukt medan du städar – tvättäkta win win!

8. Använd eventuellt en bra olja på huden. Oljan bidrar till att skydda det översta hudlagret mot externa faktorer.

Vad gör man åt torr hud i ansiktet?

Först och främst är det A och O att etablera en bra, återfuktande hudvårdsrutin som du utför både morgon och kväll – alla dagar! Här har vi samlat några bra tips.

Det är viktigt att du använder en mild rengöring för att ta bort makeup och smuts som samlats under dagen. Använd eventuellt en balsam för att ta bort makeup, eftersom den bidrar till att bevara fukten i huden utan att avlägsna viktig olja.

Använd serum och ansiktskräm med ingredienser som både återfuktar och bevarar fukten i huden. Här kan du satsa på ingredienser som hyaluronsyra, glycerin och sheasmör.

Som en extra åtgärd kan du välja att använda en bra olja till natten så får huden en extra fuktboost medan du sover. Oljan ska appliceras efter rengöring och serum, men före nattkrämen. En annan åtgärd för mer fukt kan vara en återfuktande tonic eller essens som ska appliceras efter rengöringen och före ditt serum.

Vad är viktigt att veta innan du köper hudvård för torr hud?

Den torra huden ska vårdas varsamt – helst ska alla hudtyper det men torr hud löper ännu större risk att reagera negativt på vissa produkter eftersom den skyddande hudbarriären som sagt är försvagad. Det är viktigt att uppfylla alla hudens behov och vara konsekvent när det gäller vården av den torra huden – annars återkommer tillståndet blixtsnabbt eller förvärras.

Förväxla inte torrhet med uttorkning
Som vi kom nämnde tidigare är det enkelt att blanda ihop torrhet och uttorkning (dehydrering). Torr hud kan vara uttorkad, men det måste inte vara så. Därför skulle det vara ineffektivt – och under alla omständigheter inte helt avhjälpa dina hudproblem, om du bara riktar in dig på det ena.

En uttorkad hud känns igen på att den inte känns stram utan att den istället absorberar fukt väldigt snabbt. Ofta tenderar makeup som läggs på uttorkad hud att bli lite fläckig under dagens lopp eftersom huden absorberar fukten från din foundation.

Lager på lager gör underverk
Något av det bästa du kan göra för en torr hud är att tillföra fukt i många lager. Eftersom torr hud har svårare att absorbera produkter är det väldigt fördelaktigt att ge den lite av många olika produkter. Du kan med fördel börja med ett återfuktande ansiktsvatten eller en face mist, följt av serum, kräm och till och med en olja. Ju fler lager du kan få på, desto bättre!

Olja är din bästa vän
Torr hud älskar olja – det är nämligen det den saknar! Det kan hända att huden inte alltid har så lätt att absorbera oljan, och det problemet kommer vi strax att lösa. Först och främst är det viktigt att du använder en olja i din dagliga hudvårdsrutin. Det mest effektiva är att använda den i kombination med en kräm. Du kan blanda den i krämen eller applicera den i ett separat steg före krämen. Alternativt kan du använda den separat, men lager-på-lager-principen säger att den är mest effektiv i samarbete med andra produkter.

Det finns massor av härliga oljor där ute som även löser andra uppgifter än att bara återfukta, har du fina linjer och rynkor finns det oljor för det. Vill du bli av med pigmentförändringar kan du också hitta rätt ansiktsolja för det. Nämn ett problem så finns det en olja som löser det.

Kom ihåg exfolieringen!
Exfoliering gör underverk för torr hud. Förutom att den gör huden betydligt mjukare, spänstigare och fångar upp mycket av den hud som flagar av, är exfoliering också helt fantastiskt när det gäller att öka hudens absorptionsförmåga. Det innebär att alla produkter du har investerat i får möjlighet att utföra sitt arbete på ett optimalt sätt. De kan helt enkelt tränga ner och verka där de ska.

Tenderar du att vara hårdhänt rekommenderar vi helst en syrapeeling eller enzymexfoliering för torr hud. Det är nämligen en riktigt dålig idé att använda riviga skrubbkorn på hud som lätt blir irriterad. Är du duktig på att applicera produkten fjäderlätt kan du klara en skrubb – du behöver bara veta att det finns ett ännu effektivare alternativ!

Det är dock viktigt att inte överexfoliera huden. Så lyssna på din hud och känn efter, eftersom överexfoliering i värsta fall kan bidra till att torka ut huden ytterligare.

Lödder är no-go
Har du torr hud och använder en löddrande ansiktsrengöring? Då har vi dåliga nyheter, för en sådan produkt är sällan en bra idé på torr hud. Löddrande ansiktsrengöring är nämligen lite för effektiv för torr hud och får bort alltför mycket av den naturliga, skyddande oljan som den torra huden redan saknar.

Vi rekommenderar istället att du byter ut din skumrengöring mot en mildare typ av rengöring; rengöringsmjölk, rengöringskrämer, rengöringsoljor och rengöringsbalsam är dina vänner. Framför allt de två sista produkterna som är oljebaserade kommer din hud med stor sannolikhet att älska!

Hjälp huden inifrån
För att avhjälpa torrhet krävs som sagt var uthållighet och ibland räcker det helt enkelt inte att hjälpa huden från utsidan. I dessa fall finns det lyckligtvis massor du kan göra med hjälp av kosttillskott för att återge huden dess lyster, fyllighet och flexibilitet.

Det finns en mängd härliga oljor där ute som du kan komplettera din dagliga kost med, både i form av drickbar olja men också i pillerform. Är du exempelvis inte säker på att du får ditt behov av omegafettsyror tillgodosett? Prova i så fall fiskolja! Tänk dock på att det tar lite tid innan du kan se hela effekten – faktiskt upp till tre månader, så tålamod är viktigt även här.

Relaterade artiklar

Så hittar du din hudtyp

Hudvård

Så hittar du din hudtyp

Av Cecilia Demant

Visste du att det finns två begrepp att tänka på när vi ska beskriva vår hud? Hudtyp och hudtillstånd är två olika saker men de är båda lika viktiga när vi ska välja de produkter som kan hjälpa oss mest. Idag guidar vi dig till hur du kan kartlägga din hud och därigenom få de bästa resultaten med dina skönhetsprodukter.

Läs mer
Hitta det hudtillstånd som stämmer in på dig

Hudvård

Hitta det hudtillstånd som stämmer in på dig

Av Matas

Känner du till ditt hudtillstånd och eventuella utmaningar kan du bäst hitta den målinriktade hudvården som är särskilt anpassad efter din huds behov. Om du är osäker på din hud kan du här lära dig mer om olika hudtillstånd och hudindikationer. På så sätt kan du hitta den vård som passar din hud bäst.

Läs mer
Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Hudvård

Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som vi alla föds med men som vi tyvärr förlorar med åldern. Här dyker vi ner i naturens egen fuktmästare.

Läs mer
C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Hudvård

C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Av Isabel Marschall

Glow! Det är precis vad huden får när du lägger till C-vitamin i din hudvårdsrutin. Men C-vitamin kan faktiskt göra mer än att ge lyster till huden: det kan ge en jämnare hudton, skydda huden mot föroreningar och ge fukt. Skapa en överblick över de olika märkenas styrkor så att du kan hitta de produkter som passar just dig.

Läs mer