Lär dig mer om magnesium

Vad är magnesium? Varför behöver vi det? Och på vilket sätt hjälper det kroppen? Läs mer här så svarar vi på de vanligaste frågorna om magnesium.

Magnesium är noggrant reglerat i och av din kropp. Det finns ett lager av magnesium i skelettet som resten av kroppen tar av vid behov. Under normala omständigheter garanterar detta att magnesiumhalten i blodet alltid är densamma. Därför kan man inte bara ta ett blodprov för att på så vis mäta kroppens magnesiumnivå. Av samma anledning debatterar forskare hur mycket magnesium vi egentligen behöver. Men behöver det, det gör vi.

Vad är magnesium?

Magnesium är en mineral som fyller otroligt många funktioner i kroppen. Mineraler är grundämnen som tas upp av växter och annat via jorden.


Magnesium spelar en stor roll för vår grundläggande hälsa och vårt välbefinnande.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är det fjärde vanligaste ämnet i kroppen och därmed en viktig mineral. Kroppen innehåller en ganska stor andel magnesium, nämligen omkring 25 gram, varav hälften finns i skelettet och resten finns fördelat mellan mjukvävnader och muskler. Magnesium är viktigt för mer än 300 kemiska reaktioner i kroppen som bidrar till kroppens normala funktion.

Vad använder kroppen magnesium till?

Magnesium är viktigt för bildandet av många enzymer som bland annat styr energimetabolismen, bildandet av proteiner samt celldelningsprocesserna i kroppen. Enzymer är små ämnen som fungerar som katalysatorer, vilket i korthet innebär att de aktiverar processer och får dem att gå snabbare än de skulle göra annars.


Magnesium är också mycket viktigt för att andra mineraler – t.ex. kalcium (kalk) – ska hamna på ”rätt” ställen i kroppen och inte ansamlas i exempelvis blodkärl eller bindväv, eller på andra platser där det kan leda till negativa konsekvenser för vår hälsa.


Magnesium har betydelse för hela nervsystemet, skelettet och musklerna och kan bidra till att reducera trötthet och känslor av utmattning   

   
Magnesium bidrar sålunda till:

  • Att minska trötthet och utmattning
  • Elektrolytbalansen
  • En normal energimetabolism
  • Nervsystemets normala funktion
  • En normal muskelfunktion
  • Upprätthållande av ett normalt skelett
  • Upprätthållande av normala tänder

Vilka livsmedel innehåller mycket magnesium?

Fiberhaltiga livsmedel är som regel bra källor till magnesium. Det kan vara bra att lägga på minnet så att man får i sig detta viktiga mineral.


Livsmedel som innehåller mycket magnesium är baljväxter, fullkorn, grönsaker (särskilt broccoli, zucchini och gröna bladgrönsaker), frön, kärnor och nötter. Andra källor till magnesium är mejeriprodukter, kött, choklad och vatten med hög mineralhalt.


10 livsmedel som är rika på magnesium (per 100 g)

– Mandel: 265 mg
– Havregryn: 200 mg
– Kikärtor 158 mg
– Bulgur: 116 mg
– Mörk choklad: 121 mg
– Tofu: 111 mg
– Fikon: 92 mg
– Havskräftor: 68 mg
– Spenat: 26 mg
– Broccoli: 20 mg

Hur ska jag bäst ta magnesium?

Det är skillnad på hur väl kroppen kan ta upp och tillgodogöra sig olika källor till magnesium och det finns även många livsmedel som kan påverka upptaget av magnesium. Fytinsyra, som finns i bönor och korn, samt oxalat, som bl.a. finns i större mängder i spenat och rabarber, kan ta upp och binda sig till magnesium i matsmältningskanalen. Detta hämmar då kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig magnesiumet.


För ett optimera intaget av magnesium så att det bidrar positivt till magnesiumnivån i kroppen gäller det därför att fördela intaget över dagen. Om du tar ett tillskott av magnesium, utöver det magnesium som din kost bidrar med, kan en bra källa vara magnesiumcitrat eller magnesium bundet till aminosyror. Den bästa tiden på dagen att komplettera med detta kosttillskott är strax före läggdags.

​​​​​​​

Hur mycket magnesium behöver kroppen?

Rekommenderat dagligt intag enligt Livsmedelsverket är 350 milligram för män och 280 milligram för kvinnor. Får kroppen i sig för mycket magnesium utsöndras det via njurarna. Det är därför relativt sällsynt att man ser en direkt överdosering, då det krävs relativt stora mängder för det. Skulle man drabbas av en överdosering kan det dock vara livshotande. Därför är det alltid viktigt att hålla sig till rekommenderad dos när man tar tillskott.​​​​​​​​​​​

Hur vet man om man lider av magnesiumbrist?

Magnesiumbrist kan uppstå i samband med sjukdom, där man också kan uppleva brist på andra mineraler som exempelvis kalk. Har du magnesiumbrist kan du uppleva muskeltrötthet, illamående, huvudvärk och/eller humörsvängningar.


Magnesiumbrist kan bero på orsaker som:

  • Magtarmsjukdom
  • Njursjukdom
  • Lågt livsmedelsintag under en längre tid, till exempel vid långvariga bantningskurer
  • Intag av vätskedrivande läkemedel
  • Kronisk diarré
  • Alkoholism

Vem bör ta magnesium?

Om du äter en sund och varierad kost bör du inte behöva något magnesiumtillskott. Magnesiumbrist förekommer som regel endast hos personer som lider av kroniska sjukdomar i tunntarmen eller som har opererat bort delar av tarmen. Detsamma gäller för personer som lider av diabetes eller alkoholism. Sist men inte minst kan det också uppstå om man är liten i maten eller har bantat under en längre period.


Det är dock viktigt att alltid rådfråga sin läkare om man är osäker på huruvida man borde ta magnesiumtillskott.


Utforska vårt utbud av magnesium här.​​​​​​​


Rekommendationer i artikeln bygger inte på läkarordination och medför inget medicinskt ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Hudvård

C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Av Isabel Marschall

Glow! Det är precis vad huden får när du lägger till C-vitamin i din hudvårdsrutin. Men C-vitamin kan faktiskt göra mer än att ge lyster till huden: det kan ge en jämnare hudton, skydda huden mot föroreningar och ge fukt. Skapa en överblick över de olika märkenas styrkor så att du kan hitta de produkter som passar just dig.

Läs mer
Lär dig mer om B-vitamin

Hälsa & skönhet

Lär dig mer om B-vitamin

Av Matas

I den här artikeln fokuserar vi på B-vitamin. Eller rättare sagt, 8 olika typer av B-vitamin. Kanske känner du redan till folsyra, biotin eller B12? Men visste du att alla dessa B-vitaminer faktiskt är beroende av varandra när det gäller deras funktion i kroppen?

Läs mer
Den ultimata guiden till kollagen

Hälsa & skönhet

Den ultimata guiden till kollagen

Av Mai Hvass

Alla talar om kollagen, detta ”nya” heta ämne som bidrar till att huden håller sig ungdomlig, slät och fast. Vi tittar på kollagenboostande hudvård, redskap och inte minst kosttillskott.

Läs mer
Gravid – vilka kosttillskott och vitaminer?

Hälsa & skönhet

Gravid – vilka kosttillskott och vitaminer?

Av Lene Skou Jensen

För att säkerställa att både du och barnet får i dig de viktigaste vitaminerna och mineralerna rekommenderar danska Sundhedsstyrelsen att du kompletterar din dagliga kost med kosttillskott. De flesta vitaminer är giftfria och utsöndras utan problem. Dock är exempelvis för mycket A-vitamin farligt för barnet. Ta därför inte större doser än vad som rekommenderas. Se alla rekommendationer här.

Läs mer