Makeup

Guide till foundation: Här är allt du behöver veta

Foundation är grunden för den perfekta sminket, oavsett om det är till vardags eller fest. Men beroende på hudtyp och utseende du är ute efter finns det olika typer av foundation och tekniker du kan använda när du skapar din bas. I den här artikeln guidar vi dig till allt värt att veta om foundation, samt våra bästa tips och tricks!

Foundation, BB-kräm, mineralpuder eller vad sägs om den hederliga gamla brunkrämen? Kärt barn har många namn! Här får du vår stora guide till hur du bäst väljer din foundation, samt tips och tricks för att få den att ligga helt perfekt på huden.

Välj rätt foundation

Foundation är idag lika mycket hudvård som makeup. Så när du ska hitta den foundation som passar just dig bäst är det en bra idé att börja med att titta på din hudtyp så att din foundation ligger fint på huden och samtidigt vårdar huden.


En foundation som inte passar din hudtyp, oavsett hur bra märket är och hur mycket dina väninnor gillar den, kommer inte nödvändigtvis att ge dig det vackra resultat du vill ha. Är du osäker, be om hjälp. Expediterna på Matas är utbildade i att hjälpa dig hitta den foundation som är bäst för din hudtyp.

Bra foundation för din hudtyp:

För dig med torr hud

Om du har torr hud, välj en foundation som tillför huden fett eller fukt beroende på orsaken till att din hud är torr. Det kan vara svårt att veta varför din hud är torr, så prova dig fram så att du vet om det är fukt eller fett din hud vill ha.


Det finns flera olika foundations som är perfekta för dig med torr hud. Exempelvis finns det L'Oréal True Match som innehåller glycerol och Nilens Jord Skin Velour Foundation som innehåller hyaluronsyra som ger fukt.


Lättflytande och serumliknande produkter är bra eftersom de har mindre tendens att fastna i torra områden och därmed framhäva dem. Puderfoundations är däremot sällan bra för mycket torr hud.
Få ut mer av din foundation! Välj en med solskyddsfaktor och skydda huden mot solens strålar.

- Mariann, kosmetolog på Matas

För dig med fet hud

Fet hud eller kombinerad hud kan behöva fukt, men eftersom huden producerar mycket fett ärdet viktigt att du väljer en oljefri produkt och tar en foundation som minskar produktionen av fett.


Rimmel Lasting Matte Foundation innehåller en oljeabsorberande teknologi som minskar fettproduktionen. Eller Clinique Superbalanced Foundation som ger en matt look och absorberar överskottsglans.


Kom också ihåg att använda en matt primer som håller makeupen på plats hela dagen. Nilens Jord Mattifying Primer är ett riktigt bra alternativ. Den innehåller bland annat niacinamid som absorberar överskottssebum.


Om du har en fet och oren hud finns det foundations som innehåller salicylsyra som verkar anti-inflammatoriskt och lindrande samtidigt som de är täckande.


För dig med normal hud

Om din hud inte har några särskilda utmaningar bör du välja en foundation för normal hud. Den innehåller som regel återfuktande ingredienser så att din makeup ger bra hudvård.


Lancôme Teint Idole Ultra Wear Foundation är en läcker foundation med en sammetslen finish som är perfekt för normal hud.
En vacker hud börjar med en bra rengöringsrutin. Rengör och exfolierar du din hud regelbundet har du den bästa utgångspunkten för en sund hud och en snygg foundation.

- Mariann, kosmetolog på Matas

Passar dig med känslig hud

Känslig hud är hud som lätt reagerar med rodnad som om du får en allergisk reaktion när du använder krämer eller makeup. För dig med känslig hud kan det ibland vara svårt att hitta en riktig bra foundation. Därför är det viktigt att komma ihåg att den foundation du väljer ska vara extra mild och inte innehålla parfym.


Sandstone är allergicertifierad och innehåller varken parfym eller parabener. Gosh foundation innehåller E-vitamin och är naturligtvis fri från bland annat parfym och parabener.​​​​​​​


Så hittar du rätt färg

Det kan vara svårt att hitta rätt foundationfärg till ditt ansikte, och ibland måste du köpa två olika toner som du sedan själv kan blanda. Detta gäller i synnerhet vid övergången från sommar till vinter och från vinter till sommar när din hudton skiftar långsamt.


Testa på käkbenet precis vid övergången mellan ansikte och hals för att hitta rätt färg. Ha tålamod och testa flera färger bredvid varandra. Du kan eventuellt välja en foundationfärg som är en ton ljusare eller mörkare än den färg du tycker är rätt, så att du lättare kan bedöma om du har valt rätt eller om du ska satsa på ljusare eller mörkare. Den perfekta färgen ska helst smälta in i din hud och inte synas.


Om du väljer en foundation med lätt träckning, som en BB-kräm, kan du välja en färg som är en nyans mörkare än din egen hud. Detta för att färgen är så lätt att den inte syns utan bara bryter ljuset och suddar ut färgskillnader.


Om du använder foundation med medelhög eller hög täckning ska färgen helst vara exakt samma som din hud, men välj hellre end foundation som är lite för ljus än lite för mörk. Du kan alltid tillsätta lite bronzer om du behöver mer färg.


Välj rätt foundationborste

Det är en smaksak hur du vil applicera din foundation. Många makeupartister använder pensel, borste eller makeupsvamp, men det finns också några som föredrar att använda fingrarna. Prova dig fram och hitta ditt favoritredskap.​​​​​​

Klassisk foundationborste

Den klassiska foundationsborsten är perfekt för flytande foundations och krämer.


Borsten är platt och rundad i änden så att den lättare kommer åt i alla vrår och veck. Den ger en naturlig och täckande look och är enkel att använda.


Här på Matas har vi ett stort urval av olika foundationborstar och vi har länken till en handfull av dem här så att du kan låta dig inspireras.

Stipplingborste

En stipplingborste är en foundationsborste som är tjock i botten av borsten, men vars borst är lättare och tunnare i toppen.


Du kan använda den till alla typer av flytande foundation där du applicerar lite foundation på handryggen, virvlar runt borsttoppen lätt i den och fördelar färgen på huden med roterande rörelser. Den ger en mycket lätt och naturlig look.


Psst! Kom ihåg att rengöra makeupborstar, penslar och svampar ofta så att de håller länge, ger ett snyggt resultat och inte blir en grogrund för bakterier.

Flattop-borsten

En flattop-borste är en borste vars borst sitter tätt, är korta och platta överst.


Du kan använda den till flytande foundation, kräm och foundationstift.


Applicera foundation på baksidan av handen och dutta foundation ovenpå borsten.


Klappa nu in foundation i ansiktet med hela den platta toppen. Vill du ha en lättare look kan du avsluta med att ”buffa” in färgen med cirkelformade rörelser.

Blending sponge

En blending sponge är en svamp som du använder för att dutta din foundation på huden. Den mest kända är nog beautyblendern, men det finns många olika sorter. Den ger en vacker och täckande look.


Blöt svampen och krama ur överflödigt vatten. Applicera foundation på baksidan av handen, dutta svampen i färgen och fördela i ansiktet med svepande rörelser.


Den lilla svampen har blivit väldigt populär bland makeupälskare världen över, då den skapar en mycket naturlig och lätt look som smälter in i huden. Dessutom är den enkel att använda.

Fyra olika typer av foundation

Från lätt BB Cream och mineralpuder till täckande kompaktpuder. Det finns många olika typer att välja mellan när du vill applicera en snygg bas för din makeup. Och det är alltid en bra idé att testa olika typer tills du hittar den typ av foundation och konsistens du gillar bäst.


Här är en kort översikt över de mest populära foundationstyperna och deras fördelar och nackdelar som kan hjälpa dig att hitta bäst foundation för dig.


1

BB-kräm

En mycket lätt färgad dagkräm som ger en lätt täckning. Du kan använda den som dagkräm och ofta finns det SPF i krämn så att du får både hudvård, makeup och solskydd i en och samma produkt.


Den är bra för hud utan för stora pigmentskillnader och har du linjer som din makeup tenderar att lägga sig i är en BB-kräm ett bra val och är den bästa foundationstypen för dig.

2

Mineral foundation

Ett naturligt puder som smälter in i huden och ger en lätt matt look. Mineralfoundation är perfekt för normal och fet hud eftersom det inte täpper till porerna i huden.


Har du väldigt torr hud kan den kännas för torr, och har du linjer i ansiktet kan den samlas lite i dessa. Då är det kanske bättre med en mer återfuktande foundation.


Häll lite foundation i locket och vispa runt kabukiborsten så att mineralerna krossas. Därefter kan du applicera din foundation i cirkulära rörelser över hela ansiktet.

3

Cushion foundation

En koreansk uppfinning där BB-krämen ligger i en dyna som är enkel att ta med och applicera.


De fleste cushion foundations är lätta och transparenta och har samma egenskaper som en BB-kräm. Men i takt med att det kommer fler typer av cushion foundations på marknaden kan du också få varianter med mer täckning.


Fördelen är klart att den är enkel att ha med sig i väskan och är perfekt för dig som vill bättra på din makeup under dagen. Så gillar du BB-krämer, men vill ha lite extra täckning är en cushion foundation den bästa typen för dig.


3

Flytande foundation

Den flytande varianten är nog den mest kända typen av foundation och enligt många den bästa. Den passar alla och finns för alla hudtyper och i alla täckningsgrader.


Den lägger sig fint på huden och är enkel att applicera. Många väljer att applicera produkten genom att använda en foundationborste eller en makeupmixer som är en svamp som du applicerar foundation på. Den ger ett jämnt och täckande resultat.

4

Kompaktpuder

Ett kompaktpuder ger ofta en mer täckande och matt look utan att kännas tungt. Ett kompaktpuder är enkelt att ta med sig i väskan.​​​​​​​


Du applicerar det med en svamp (som oftast medföljer) som ger en bra täckning, men du kan också välja att använda en borste om du vill ha en lättare täckning.


Kompaktpuder är bra för dig med normal eller fet hud. Om du har torr hud eller fina linjer i ansiktet riskerar du att pudret kan samlas i de torra områdena och i linjerna i huden.

3 olika typer av täckning

Det är stor skillnad på hur mycket du vill att din foundation ska täcka, och i längden är det en smaksak.​​​​​​​


Kanske tänker du att en hud med orenheter eller pigmentfläckar behöver full täckning, men det kan finnas andra möjligheter än att lägga en heltäckande foundation. Det kan vara en fördel att veta när det är varmt ute eller du bara helst vill se osminkad ut. Det lär du mer om de tre olika typerna av täckning här:


1. Lätt: bäst foundation för en makeupfri look

Om din hud är fin och felfri, eller om du gillar no-makeup-looken, så bör du satsa på en lätt foundation. Det kan vara en färgad dagkräm (även kallad tinted day cream) eller en BB- eller CC-kräm som bara jämnar ut färgtoner och ger din hud ett jämnare uttryck. Perfekt att använda varje dag och när du vill ha en helt naturlig look.


2. Medium: bäst foundation för medelhög täckning

De flesta flytande foundations har medelhög täckning. De flesta skandinaviska kvinnor väljer det här alternativet när de eftersträvar lite bättre täckning. Har du mörka fläckar eller orenheter som du vill täcka över kan du börja med att använda en concealer och täcka dina problemområden fläckvis innan du applicerar din foundation.


3. Full: bäst foundation för hög täckning

En foundation med hög täckning är mest användbar på kvällen eller om du älskar den sminkade looken. Tänk på att det är mycket viktigt att du hittar en foundationfärg som matchar din hudton perfekt. Annars riskerar du att få en väldigt ”målad” snudd på maskliknande look. Foundations med hög täckning är ofta kompaktpuder med en krämig konsistens.


Kall, varm eller neutral? Så här ser du vilken hudton du har

Foundations finns inte bara i olika färger, utan även i olika undertoner där färgen antingen är mer gul eller rosa i tonen. Tänk på att en foundation kan ha varma, kalla eller neutrala toner och att detta har betydelse för ditt val av färg eftersom din hud antingen har kalla, varma eller neutrala undertoner.


  • Kalla undertoner: Om dina ådror på handleden ser blå ut och du väljer silversmycken eftersom färgen passar dig bäst, har din hud kalla undertoner.


  • Varma undertoner: Om dina ådror på handleden ser gröna ut och du tycker att guldsmycken är snyggast mot din hud, har din hud varma undertoner.


  • Neutrala undertoner: Om dina blodkärl på handleden är blågröna har din hud neutrala undertoner.​​​​​​​​​​​​​​


Applicera foundation

Du får alltid bästa resultat om grunden (alltså din hud) är så omsorgsfullt vårdad som möjligt. Om du använder fingrarna, en borste eller en svamp är mer en fråga om temperament och preferens. Men kom ihåg att du alltid får bästa resultat med rena redskap. Så tvätta händerna samt rengör dina penslar och svampar ofta.


  • Vårda din rena hud med en bra ansiktskräm som passar din hudtyp för att få en optimal grund. Då håller din foundation längre.


  • Applicera en primer.  Primern förbereder huden så att din foundation ligger fint och håller bättre. Primer är särskilt bra för dig med pigmentskillnader, hud med tendens att bli fet eller om dina porer är lite stora.


  • Utgå från mitten av ansiktet och arbeta dig ut mot sidorna. På så sätt tonar du ut färgen och undviker en skarp kant längs exempelvis hårfästet.


  • Använder du borste för den nedåt och utåt så att färgen inte lägger sig i porerna.


Fem foundation-tips som ger dig en naturlig look

Om du vill ha en naturlig look vid appliceringen av din foundation bör du följa dessa fem enkla knep.


1: Applicera så lite foundation som möjligt. Applicera foundation endast där det behövs, exempelvis i pannan. Måste du täcka hela ansiktet för att få en jämn look har du säkert valt fel färg.


2: Lägg på flytande foundation i små prickar och mixa. Börja inifrån och arbeta dig utåt.


3: Applicera foundation på ett ansiktsområde i taget.​​​​​​​


4: Applicera foundation på örsnibbarna om du har en tendens till röda öron, för ett jämnare uttryck.


5: Täck prickar och pigmentskillnader med en concealer i samma färg som din foundation. Använd en liten borste.​​​​​​​


Hur länge håller foundation?

Hur länge en foundation håller beror naturligtvis på hur mycket foundation du använder. Men här kommer riktlinjer när det gäller hållbarheten. Du kan alltid se hållbarheten på förpackningen. På en burk med lock anges hållbarheten på så vis att månaderna står i siffror följt av M. Till exempel 12M.

​​​​​​​


  • Flytande foundation håller i cirka 12–18 månader när den har öppnats.
  • Puder- eller mineralfoundation håller ofta lite längre, cirka 24 månader.​​​​​​​Tänk på att det är viktigt med god hygien, så se till att försluta produkterna efter användning så att de inte torkar ut eller suger åt sig fukt. Om du använder en cushion foundation ska du vara extra noggrann med att rengöra svampen eller borsten du använder, eftersom den både är i kontakt med din hud och själva foundationdynan.


Relaterade artiklar

Så slipper du av med påsar under ögonen

Hudvård

Så slipper du av med påsar under ögonen

Av Ida Hinchely Kyhn

Har du också påsar under ögonen eller vaknar upp med svullna ögon ibland? I den här artikeln tar vi reda på orsaken till påsar under ögonen och ger dig en massa tips och råd om hur du bäst reducerar dem.

Läs mer
Lösögonfransar – den ultimata guiden

Makeup

Lösögonfransar – den ultimata guiden

Av Trine Brøndsted

Alla kan vi behöva ge ögonen det där lite extra och falska ögonfransar är det perfekta sättet att sätta fokus på ögonen. Vi guidar dig till lösögonfransar för vardag och fest.

Läs mer
Vi testar fransserum

Makeup

Vi testar fransserum

Av Michelle Weis

Drömmer du om långa, vackra ögonfransar – och har du funderat på att investera i ett fransserum? Kolla i så fall in det här, där vi testar olika serum och hittar det bästa fransserumet. Vi kan redan nu avslöja att vi är imponerade över effekten av mirakelprodukten för fransarna som både får dem att växa på längden och ger dem ökad volym.

Läs mer
5 tips för fylligare bryn och fransar

Makeup

5 tips för fylligare bryn och fransar

Av Trine Brøndsted

Vill du ha starka, friska och vackra bryn och fransar? I den här artikeln har vi samlat våra fem bästa tips på hur du kan uppnå den ögonbryns- och franslook du önskar.

Läs mer