Hudvård

Gör-det-själv-guide till gua sha-massage

Gua sha-massage är idag en av de mest populära naturliga ansiktsbehandlingarna i Asien och har med tiden blivit en storfavorit inom skönhetsbranschen globalt. I samarbete med Maria Zabrodina – certifierad gua sha-terapeut och expert på facelifiting– ger vi dig en guide till hur du använder den populära och kraftfulla stenen.

I den här artikeln tittar vi närmare på vad gua sha är, hur du använder massageformen och vilka oljor som är bäst vid din dagliga gua sha-massage. 

Vad är Gua Sha?

Gua sha-stenen är ett traditionellt kinesiskt healingredskap som har använts i tusentals år.  Och det av goda skäl, eftersom regelbunden gua sha-massage förbättrar blodcirkulationen, ger huden ny lyster, reducerar rynkor och påsar under ögonen samt ger en jämnare hudton. Man skrapar även på huden för att avlägsna avfallsämnen, spänningar och värk.

Hur ofta ska man utföra gua sha-massage?

Det är naturligtvis upp till dig själv hur ofta du vill utföra din massage. Men en god tumregel är att börja med fem gånger i veckan tills du börjar se resultat. Då räcker det med tre gånger i veckan framöver. Men självklart är det helt upp till dig själv vad du känner för.

Kan man ge kroppen gua sha-massage?
Du kan även ge kroppen gua sha-massage. Det är till exempel härligt skönt för armar och lår efter ett träningspass eftersom massagen hjälper musklerna att slappna av. Här rekommenderar vi dock att du använder en olja vid massage av kroppen.
​​​​​​​

Lär dig ge dig själv ansiktsmassage med en gua sha-sten

Det är lätt att ge sig själv en effektiv gua sha-massage. Kom bara ihåg att använda balsam eller olja som grund och följ guiden här.

Tekniken bakom Gua Sha

Metoden går ut på att du efter att först ha smörjt det aktuella hudområdet med ansiktsolja upprepade gånger drar gua sha-redskapet mot det. Man drar redskapet i en viss riktning, t.ex. från akupunkturpunkter, meridianbanor och lymfbanor.


Välj en ansiktsolja som passar din hudtyp och den gua sha som passar ditt hudproblem. Du kan läsa mer om alla gua sha-redskap när du klickar dig in på produkten. På så vis kan du försäkra dig om att hitta det redskap som passar just din hudtyp, oavsett om du har mogen, känslig, torr eller fet hud.1

Gua sha-massage för ”Puffy face

Du behöver: En iskall gua sha-sten av sodalit för ansiktet. Denna ansiktsbehandling ska utföras med lätt tryck och är extra bra att utföra på morgonen när du vaknar upp med ”svullet” ansikte.


Lägg gärna din gua sha-sten i kylen så att den är kall när du gör ansiktsmassagen. Kom även ihåg att dricka tillräckligt med vatten under dagen – det tål att upprepas!


2

Gua sha-massage mot bekymmersrynko

Du behöver: En gua sha-sten av aventurin för ansiktet. Aventurin passar dig som behöver släppa dina bekymmer och istället släppa in äventyret.


Kom också ihåg att använda solglasögonen när solen skiner, så att du inte kisar och spänner pannan


3

Gua sha-massage mot finnar

Du behöver: En gua sha-sten av sodalit för ansiktet. Denna ansiktsbehandling måste utföras med lätt tryck. Hoppa över helt eller dra väldigt lätt över områden med aktiva finnar. Det är viktigt att du inte trycker ner dem längre in i huden. Rengör alltid gua sha-stenen med tvål efter användning.


Kom ihåg att inte peta på dina finnar och undvik att överrengöra huden med ansiktsrengöring – less is more!

4

Gua sha-massage mot käkspänningar

Du behöver: En gua sha body-sten. Du kan välja mellan sodalit body, rosenkvarts body eller obsidian eller rosenkvarts SHAPE gua sha.


Lider du ofta av käkspänningar kan det hjälpa att försöka tänka på hur ofta du egentligen sitter och biter ihop omedvetet under dagen. Sluta även med tuggummi.


De bästa ansiktsoljorna för gua sha-massage

När du ska utföra en gua sha-massage spelar det ingen roll vilken olja du väljer. Det är dock alltid en bra idé att välja en ansiktsolja som även passar din hudtyp. Vad din hud behöver varierar nämligen beroende på om huden är fet, känslig eller torr. Vi har samlat ett antal bra ansiktsoljor för olika hudtyper här:

1

Ansiktsoljor för torr hud

Om du har torr hud är det bra att använda en olja som verkligen kan tränga in och tillföra huden näring med vissa återfuktande ingredienser.


Tromborg Face Stimulating oil är perfekt för torr hud eftersom det är en rikhaltig och kraftfull olja som tar längre tid på sig att tränga in i huden, vilket är bra när vi ska utföra vår gua sha-massage. Oljan innehåller även eteriska oljor som bidrar till att stimulera blodcirkulationen vilket ju är något man jobbar med vid denna typ av massage. Den är också bra om du vill minska fina linjer och rynkor eller om din hud är mer åt det känsliga hållet.
Tips! Hellre för mycket olja än för lite. Har du inte tillräckligt med olja på huden känns massagen inte behaglig och du drar onödigt mycket i huden.

2

Ansiktsoljor för fet hud

Har du fet eller oren hudkanske du oroar dig för att en olja kan göra den ännu fetare. Men det problemet kan du lätt få bukt med genom att använda en ansiktsolja som är bra för fet och oren hud.


My Moments Relaxing Face Oil innehåller bland annat arganolja känd för sin talgreducerande effekt vilket gör den bra för fet hud. Mandelolja har också en lätt återfuktande effekt så att huden kommer i god balans. De läckra doftnoterna från lavendel lugnar sinnena vilket gör den riktigt bra att använda på kvällen strax före läggdags, så att du verkligen kan slappna av.


3

Ansiktsoljor för känslig hud

Har du känslig hud  bör du satsa på en ansiktsolja som inte innehåller parfym och som samtidigt återfuktar din hud och ger den näring.


Sanzi Beauty Deluxe Facial Oil innehåller bland annat havre-, mandel- och jojobaolja som alla tillför huden massor av härlig fukt. A- och E-vitamin ger huden fin lyster och skydd samtidigt som de är bra för mer mogen hud då den även minskar fina linjer och rynkor.
Tips! Råkar du dosera för mycket olja i handen för ditt ansikte, kan du applicera resten i längderna på ditt hår.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Mer lyster till huden? Prova kristall face rollers

Hudvård

Mer lyster till huden? Prova kristall face rollers

Av Isabel Thostrup

Vill du också kunna unna dig själv en härlig ansiktsmassage? Med face rollers i kristall kan du enkelt och säkert öka blodcirkulationen i ansiktet och få en fin och hälsosam lyster.

Läs mer
Torr hud - så vårdar du den bäst

Hudvård

Torr hud - så vårdar du den bäst

Av Matas

Torr hud kan vara ett väldigt frustrerande problem – särskilt om torrheten är så illa att huden kliar och flagar. Vi har samlat allt du behöver veta om torr hud i den här artikeln så att du får bästa möjliga förutsättningar för att behandla den.

Läs mer
Bli av med celluliter

Hudvård

Bli av med celluliter

Av Mia Dybkilde

Ser din hud ut som en apelsin på skinkor och lår och du vill göra något åt saken? Då bör du läsa vidare här.

Läs mer
Den ultimata guiden till arganolja

Hudvård

Den ultimata guiden till arganolja

Av Natalie Uldbjerg Hansen

Oljor är en enorm trend inom hud och hårvård och en av de största stjärnorna är marockansk arganolja. Och det med all rätt – den är nämligen fantastisk för både hud och hår.

Läs mer