Hudvård
Gör dina egna ansiktsmasker
Gör en hemmagjord ansiktsmask med få härliga ingredienser. Kanske har du redan ingredienserna hemma. Här kan du se vilka hemmagjorda ansiktsmasker du kan göra – det finns en för varje ändamål och hudtyp.

Vacker hud är en välvårdadhud. Vill du ha en vacker och välvårdad hud krävs kärlek och vård. Men det behöver varken kosta mycket pengar eller vara svårt att få tag på. Du kan nämligen göra en hemmagjord ansiktsmask med väldigt få ingredienser – till och med ingredienser du kanske redan har hemma i köket.

Så här gör du din egen hemmagjorda ansiktsmask:

1

Ångbad för ansiktet

Innan du börjar med din ansiktsbehandling med en hemmagjord ansiktsmask är det en bra idé att ånga ansiktet. Ångbadet är i sig mycket bra för huden eftersom det verkar utrensande.


Men det är särskilt effektivt för huden om du ångar ansiktet innan du använder ansiktsmask, oavsett om du har gjort den själv eller köpt den. Om du häller lite kamomillte i vattnet mjukar du upp huden och porerna öppnar sig, så att huden är redo för en ansiktsmask.


Det här behöver du för ett ångbad:


 • Vatten
 • Kamomillte


Koka upp vattnet och häll det i en kastrull eller stor skål tillsammans med kamomillte.


Luta dig över baljan eller skålen med en handduk över huvudet så att du stänger in ångan från vattnet. Det ska vara varmt och svettigt men vattnet får självklart inte vara så varmt att du bränner dig. Då bör du först låta vattnet svalna något.


Stanna kvar i ångan i cirka 10 minuter och huden är redo för din hemmagjorda ansiktsmask du valt att kasta dig över.


2

Minska missfärgningar och rynkor

En hemmagjord ansiktsmask baserad på yoghurt kan hjälpa till att minska missfärgningar i huden. Det beror på att yoghurt innehåller mycket mjölksyra som hjälper huden att bli jämnare att se på. Samtidigt kan det bidra till att reducera rynkor. Du har förmodligen redan ingredienserna hemma i köket för att göra en hemmagjord ansiktsmask baserad på yoghurt.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:


 • 1 dl yoghurt
 • 3–4 droppar mandelolja eller olivolja
 • 1 msk honung


Blanda alla ingredienser till en slät massa. Fördela din hemmagjorda ansiktsmask i hela ansiktet och låt den sitta i 15–20 minuter. Skölj sedan av huden med rikligt med ljummet vatten.


3

Mot torr och irriterad hud

Om din hud är mycket torr och du har en tendens till irriterad hud bör du prova den här enkla hemmagjorda ansiktsmasken. Denna mask gör du genom att blanda en ganska vanlig kräm med mandelmjöl. När du är klar och har använt din hemmagjorda ansiktsmask kommer du både se och känna att huden är fräschare och klarare.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:


 • 1,5–2 msk valfri kräm
 • 1 tsk mandelmjöl


Blanda kräm och mandelmjöl och bred ut i ansiktet. Du kan antingen smörja in hela ansiktet eller bara på enstaka ställen där du har mycket torr hud – men undvik huden runt ögonen.


Massera in din hemmagjorda ansiktsmask på huden med fingertopparna och låt verka i 10 minuter. Efter 10 minuter kan du återigen massera in masken i ansiktet och sedan skölja av med ljummet vatten.


Tips!: Om du inte har mandelmjöl kan du göra ditt eget genom att mixa mandlarna tills de har samma konsistens som mjöl.


4

Fukt för torr och kombinerad hud

Det är alltid bra med fukt till huden. Och den här hemmagjorda ansiktsmasken är perfekt för att återfukta i massor. Den innehåller fuktgivande ingredienser som olja och avokado, och den innehåller även honung som har en rengörande effekt på huden.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:


 • 1 avokado
 • 1 äggvita
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk honung


Vispa äggvitan med en gaffel så att den blir skummig. Mosa avokadon och blanda med olivolja och honung. Tillsätt slutligen äggvitan till blandningen.


Massera in din hemmagjorda ansiktsmask i huden och låt masken sitta kvar på huden. Rengör masken med ljummet vatten efter 15 minuter.


5


Mot oren hud

Både honung och papaya har en rengörande effekt och därför är de två ingredienserna bra att använda om du har problem med oren hud. Som alltid är en mask bra att vårda huden med så varför inte prova att göra en hemmagjord ansiktsmask med de två underbara ingredienserna?


Även om ingredienserna till den här hemgjorda ansiktsmasken framför allt låter som en god efterrätt fungerar den verkligen bra för att vårda huden.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:


 • 1⁄4 mogen papaya (utan skal och frön)
 • 1 msk farinsocker
 • 1 msk honung
 • 2–3 msk vispad grädde
 • ½ msk citronsaft


Börja med att mixa papayan till en jämn konsistens när du gör din egen ansiktsmask. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda allt.


Applicera din hemmagjorda ansiktsmask på huden i ansiktet och på halsen och låt den sitta i 10 minuter. Rengör sedan ansiktsmasken med ljummet vatten.


6

Exfoliering för alla hudtyper

Vill du ha extra lyster och en fräschare hud? Då ska du göra en hemmagjord ansiktsmask som är exfolierande och som ska användas ett par gånger i veckan.


Självklart kan du köpa en exfolierande ansiktsmask på Matas och du hittar ett otal varianter på hyllorna. Men du kan också göra din egen ansiktsmask som tar bort döda hudceller och fräschar upp huden.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:

​​​​​​​

 • 2 msk havssalt
 • 1 msk valfri olja


Blanda olja och salt och smörjin huden med försiktiga, masserande cirkelrörelser. Låt din hemmagjorda ansiktsmask sitta på huden i 10 minuter och skölj av med rikligt med ljummet vatten.


Och vips – frisk och sund hud!


7

Ger slät och fast hud

Som vi tidigare har beskrivit är honung ett äkta mirakelmedel för huden. Honungen kan nämligen också hjälpa huden att bevara fukten. Samtidigt har honung en utslätande effekt för en fastare hud.


Den här masken är superenkel – den består nämligen bara av den härliga honungen.


Det här behöver du till din hemgjorda ansiktsmask:


 • 3–4 msk honung


Värm honungen i en kastrull. När den är varm och du tycker att temperaturen är behaglig att ha på huden, smörjer du in den i ansiktet.


Låt honungsmasken sitta i 15 minuter och skölj sedan ansiktet noggrant med först varmt och sedan kallt vatten.


8

Djuprengörande mask för fet hud

Om du har problem med fet hud kan det vara bra att använda en djuprengörande mask och bli helt rengjord.


Denna mask innehåller ingredienser som är både utrensande, fuktgivande och vårdande. Den är alltså perfekt för djuprengöring.


Det här behöver du till din hemmagjorda ansiktsmask:


 • 1 banan
 • 2 msk varm kamomillte
 • 15 g jäst
 • 1 äggula
 • 1 msk honung


Lös upp jästen i kamomillteet och tillsätt honung. Tillsätt sedan en must banan och äggula och vispa till en slät massa.


Applicera masken i hela ansiktet med masserande cirkulära rörelser. Låt verka i 6 minuter och skölj sedan ansiktet med ljummet vatten.


Relaterade produkter

Relaterade artiklar

7 ansiktsbehandlingar du själv kan göra hemma

Hudvård

7 ansiktsbehandlingar du själv kan göra hemma

Av Trine Brøndsted

Skäm bort dig själv med en ansiktsbehandling hemma. Det är vardagslyx för både dig och din hud. Speciellt om den behöver lite extra hjälp.

Läs mer
Dags för hemmaspa

Hudvård

Dags för hemmaspa

Av Alberte Sejling

Just nu är det en perfekt tid för inomhusmys, så ta dig tid att skämma bort dig själv och göra ditt eget hemmaspa. Vi har samlat några av våra favorit-wellnessprodukter som kommer att göra din spaupplevelse ännu lyxigare.

Läs mer
Dermaroller – stärk din hud med nålrullen

Hudvård

Dermaroller – stärk din hud med nålrullen

Av Ida Hinchely

Dermarollern är populär och det av goda skäl. För de små nålarna hjälper huden att bli både friskare och starkare. Är du osäker på vilken du ska välja och hur du bäst tar hand om hud som har behandlats med en dermaroller? Läs mer här och hämta inspiration till din hudvård.

Läs mer
Squalane – hudens naturliga smörjmedel

Hudvård

Squalane – hudens naturliga smörjmedel

Av Cathrine Park

När huden är törstig och är ur balans kommer den att älska något extra fett som den känner igen. Därför bör du känna till superfuktgivaren squalane.

Läs mer