Hälsa & skönhet

Den ultimata guiden till kollagen

Alla talar om kollagen, detta ”nya” heta ämne som bidrar till att huden håller sig ungdomlig, slät och fast. Vi tittar på kollagenboostande hudvård, redskap och inte minst kosttillskott.

Vill du se till att huden förblir ungdomlig och fyllig är det kanske värt att lägga till produkter med kollagen i din skönhetsrutin. Det kan snabbt kännas som en rätt hopplös uppgift att få överblick över utbudet och hitta rätt produkter, tillskott eller för den delen livsmedel som ökar din kollagenproduktion. För att hjälpa dig har vi fördjupat oss i det populära fenomenet och satt oss in i de många olika alternativen som finns på marknaden.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som är otroligt viktigt för kroppen. Det är en oumbärlig byggsten för både brosk och ben. Kollagen bildas även i hudcellerna i dermis (läderhuden) och ser till att bindväven håller huden elastisk och fast samt ger den en ungdomlig fyllighet.

Varför minskar kollagenet i huden?

Kroppens naturliga kollagenproduktion börjar avta från 35 års ålder vilket gör att fina linjer och rynkor så smått börjar dyka upp i ansiktet. Det är en naturlig process som drabbar oss alla. Men det finns andra externa faktorer som bryter ner kollagenet i huden:

UV-strålar

Du vet säkert att solen är hudens största fiende när det gäller åldrande. Se därför till att du använder dagligt solskydd med SPF för att undvika de skadliga UV-strålarna som kan skada kollagenet.


​​​​​​​Rökning

Om du röker finns det också risk för att huden åldras i förtid, eftersom rökning minskar kollagenproduktionen. Nikotin gör dessutom huden tunnare och får den att verka slapp och förlora sin elasticitet.
​​​​​​​​​​​​​​

Finns det några biverkningar med kollagen?

Det finns inget att oroa sig för när det gäller intag av kollagen. Det är det protein som det finns mest av i din kropp. Kollagen finns även som gelatin i vanliga livsmedel som kött och soppor, så äter du kött får du i dig det dagligen via kosten.

Kollagenpulver och kosttillskott

Kollagenpulver har blivit otroligt populärt de senaste åren, och det finns goda skäl till detta. Det är ett enkelt och läckert sätt att se till att du får din dagliga dos kollagen i din hudvårdsrutin. Du kan få kollagenpulver med eller utan smak, beroende på dina preferenser.


Gillar du inte att ta kollagen i pulverform kan ett kosttillskott med kollagen vara ett självklart alternativ.

Kollagenpulver från Puori

En produkt som Puori CP1 Collagen kan du blanda i både varm och kall dryck. Faktiskt går det bra att bara blanda ner pulvret i ett glas vatten – men varför inte göra det lite roligare? Tillsätt det eventuellt i morgonkaffet eller blanda ner det i din yoghurt eller smoothie. När det gäller kollagenpulvret från Puori behöver du en tesked om dagen. Det innehåller hydrolyserade kollagenpeptider som är den mest lättabsorberade formen av kollagen.

Kollagenpulver från Vild Nord

Ett annat märke som verkligen har vuxit när det gäller kollagenpulver är Vild Nord. Precis som hos Puori innehåller deras kollagenpulver även hydrolyserade kollagenpeptider. Kollagenet utvinns ur skinnet från vildfångad nordatlantisk torsk och innehåller därför massor av bra aminosyror. Det har låg fetthalt och hög proteinhalt.


Ett läckert sätt att få i sig sitt kollagenpulver är att dricka det – därför har vi här ett välsmakande recept på Infused Water med Collagen Gold från Vild Nord.

​​​​​​​

Gör så här:

Fyll en kanna till hälften med vatten och strö över 1–2 teskedar Collagen Gold. Rör om ordentligt och tillsätt sedan lite gurka, myntablad, ingefära och skivad citron samt isbitar. Servera den iskall till middagen eller som törstsläckare mitt på dagen.​​​​​​​

Kollagen som kosttillskott

Kollagen som kosttillskott är väldigt populärt just nu. Vi har här samlat ett antal olika som du kan prova.


Matas Striber Kollagen + C-vitamin är en relativt ny produkt på marknaden. Det bidrar till att reducera fina linjer och innehållet av C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning. Produkten innehåller hydrolyserat kollagen från Verisol® som är lättabsorberat och har en kliniskt dokumenterad effekt.
​​​

Kan jag äta mig till kollagen?

Du kan bidra till att öka din kollagennivå i kroppen rejält genom en kollagenrik kost.


Du kan också stärka ditt intag ytterligare genom kosttillskott. Kosttillskottet kan du ta till om du har svårt att upprätthålla den kost som ger dig de största fördelarna när det gäller vacker hud. Dock råder här en viss oenighet om effekten, något som vi återkommer till.

​​​​​​​
​​​

Kollagen i kosten

Lyckligtvis finns det många bra livsmedel som du kan inkludera i din kost för att stärka produktionen av kollagen.


Kött

I flera typer av kött hittar du mängder av kollagen, till exempel i nötkött, kyckling, get, hjort eller fläskkött.


Fisk

Fisk är inte den viktigaste proteinkällan, utan en soppa kokt på huvud, skrov m.m. är inte bara basen till en god bouillabaisse, det är också en bra källa till kollagen.


Röda frukter och grönsaker

Om du inte är någon stor köttätare kan du lugnt kasta dig över röda frukter och grönsaker som röda äpplen, jordgubbar, körsbär, rödbeta och röd paprika.​​​​


C-vitamin

Är också viktigt för produktionen av kollagen i kroppen. Det finns massor av C-vitamin i citron, apelsin, grapefrukt eller ananas.​​​

Kollagen i hudvård

Du hittar inte så många hudvårdsprodukter som innehåller kollagen, eftersom kompletta kollagenmolekyler är för stora för att penetrera hudens skyddsbarriär. Här måste kollagenet brytas ner i fragment. Så idag tenderar de flesta produkter med fokus på kollagen att innehålla andra ämnen som boostar kollagenproduktionen. Vi har tagit en närmare titt på några av dem här:

A-vitamin

A-vitamin bidrar till att öka produktionen av kollagen och gör samtidigt huden tjockare och därmed mer motståndskraftig mot skadlig yttre påverkan.


Prova eventuellt serumkapslar med A-vitamin som stärker hudens elasticitet, aktiverar cellförnyelsen och hjälper huden att förebygga tecken på förtida åldrande.


Ett serum är tillverkat av mindre molekyler vilket gör att det kan tränga djupare ner i huden och reparera synliga och osynliga hudskador.

C- vitamin

C-vitamin är en viktig hjälpreda och nödvändig för produktionen av kollagen. Det gör att du ofta hittar detta vitamin i anti-age-krämer. Tillsammans med A-vitamin får du en kollagenvänlig cocktail.


Vi har presenterat några förslag på hudkrämer med C-vitamin som vi är extra förtjusta i. Kanske kan du hitta en ny favorit bland dessa?


AHA

AHA-syra i form av fruktsyra och mjölksyra är förmodligen den vanligaste peelingsyran.


En AHA-syra kan fungera riktigt bra vid användning på hud som kan vara märkt av tidens tand. AHA-syra har nämligen en utslätande effekt på huden, aktiverar cellförnyelsen och stimulerar hudens egen produktion av kollagen samt elastin.

Dermaroller

Dermarollern stimulerar produktionen av kollagen och bidrar på så vis till cellförnyelsen.


Den kan hjälpa huden att återbilda mer kollagen, eftersom dermarollerns små nålar gör mikroskopiska hål i huden som aktiverar en läkningsprocess varvid kollagenproduktionen och därmed hudförnyelsen stimuleras.

Relaterede artikler

3 läckra drycker med Vild Nords kollagenpulver

Hälsa & skönhet

3 läckra drycker med Vild Nords kollagenpulver

Av Matas

Kollagen är en av hudens viktigaste byggstenar och ett relevant protein i jakten på att få en frisk, slät och välvårdad hud. Lyckligtvis kan du enkelt och snabbt blanda kollagenpulvren från Vild Nord på ett sätt som passar just dig och din dagliga rutin.

Läs mer
Lär dig mer om B-vitamin

Hälsa & skönhet

Lär dig mer om B-vitamin

Av Matas

I den här artikeln fokuserar vi på B-vitamin. Eller rättare sagt, 8 olika typer av B-vitamin. Kanske känner du redan till folsyra, biotin eller B12? Men visste du att alla dessa B-vitaminer faktiskt är beroende av varandra när det gäller deras funktion i kroppen?

Läs mer
Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Hudvård

Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Av Trine Brøndsted

Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som vi alla föds med men som vi tyvärr förlorar med åldern. Här dyker vi ner i naturens egen fuktmästare.

Läs mer
Gravid – vilka kosttillskott och vitaminer?

Hälsa & skönhet

Gravid – vilka kosttillskott och vitaminer?

Av Lene Skou Jensen

För att säkerställa att både du och barnet får i dig de viktigaste vitaminerna och mineralerna rekommenderar danska Sundhedsstyrelsen att du kompletterar din dagliga kost med kosttillskott. De flesta vitaminer är giftfria och utsöndras utan problem. Dock är exempelvis för mycket A-vitamin farligt för barnet. Ta därför inte större doser än vad som rekommenderas. Se alla rekommendationer här.

Läs mer