Hudvård
Bli av med celluliter
Ser din hud ut som en apelsin på skinkor och lår och du vill göra något åt saken? Då bör du läsa vidare här.

Vi ger dig en enkel och överskådlig guide till hur du kan minska groparna i huden med hjälp av goda vanor och hudvårdsprodukter.

Vad är apelsinhud?

Apelsinhud, även kallat celluliter, är områden på huden som påminner om ett apelsinskal eftersom huden ser ojämn och gropig ut på de ställen det förekommer. Det kan vara svårt att förstå varför ojämnheterna bara finns på vissa områden på huden. Det beror på att celluliter är små fettdepåer som ligger i underhuden och hopar sig på grund av små håligheter i bindväven. Där syns dessa fettdepåer som små gropar i huden.

Celluliterna syns oftast på ställen med mer fett som på låren, rumpan och höfterna. Dock varierar det från person till person och kan även i viss grad ses på bröstet, nedre magen och överarmarna. Celluliter kan förvärras med åldern eftersom bindväven blir stelare ju äldre du blir och det innebär fler celluliter.

Vem får celluliter?

Alla kvinnor kan få celluliter även de som är smala – här syns det bara mindre tydligt. På vissa kvinnor syns celluliterna hela tiden medan på andra bara syns de bara om man trycker ihop huden eller sitter ner. Celluliterna syns tydligare på tunnare hud eftersom fettlagret är mindre och inte på samma sätt bidrar till att ”dölja” det.


Visste du att män också kan få celluliter? Men eftersom kvinnors fettfördelning är annorlunda och kvinnor ofta har mer fett på kroppen har fler kvinnor celluliter helt enkelt.

Vad beror celluliter på?

Celluliter orsakas av dålig blodcirkulation i bindväven eftersom det leder till att vätska samlas utanför cellerna. Celluliter kan vara ärftligt och genetiskt bestämt och man kan se det som att man har ”snören” i kroppen som binder samman allt. Om snörena är för korta kan fettet fylla ut mer än själva snörena, och det är här som groparna uppstår och celluliterna framträder.

Är celluliter farligt?

Nej, det är absolut ingen fara. Det är så ”normalt” att faktiskt upp till 80–90 procent av alla kvinnor har celluliter. Celluliter är ett kosmetiskt fenomen och det är därför viktigt att komma ihåg att det inte på något sätt är en sjukdom eller skadligt.

Vad kan du göra för att bli av med celluliterna?

Att få bukt med de små envisa groparna kräver en samlad insats – det vill säga att det sällan räcker med specifika hudvårdsprodukter. Du måste också se över din livsstil i allmänhet – och i synnerhet kost och träning. En sak är dock säker: att få bukt med celluliter kräver tålamod och uthållighet.  


Träna

Ju mer motion och styrketräning du hinner med varje vecka, desto mer muskler bygger du upp. När du bygger muskler kommer vävnaden i din hud att bli stramare och du bränner mer fett. Därför kan fler muskler hjälpa dig att bli av med celluliter, och här är det framför allt trappträning, simning, cykling och promenader i ett raskt tempo som är bra träningsformer för att komma till rätta med groparna. Dessutom är övningar som knäböj och utfall väldigt bra eftersom de stärker lår och rumpa på ett effektivt sätt.


TIPS!

Gör 3x10 knäböj varje dag och du stärker snabbt upp musklerna i lår och rumpa. Du kan till exempel göra det medan du streamar eller tittar på tv!


Tips! Ta trappan istället för hissen varje gång du har möjlighet! Det stärker och stramar upp din rumpa och dina lår.

Lev hälsosamt

En sund och fettsnål kost är väldigt viktig när det gäller att minimera antalet celluliter. Här gäller det att äta varierat med massor av grönsaker och frukt, så att du får i dig alla viktiga vitaminer och mineraler din kropp behöver.


Dessutom bör du dricka rikligt med vatten, och här kan alltså aldrig vatten ersättas med sockerhaltiga drycker som läsk, saft eller juice. Du kan dock komplettera ditt dagliga vätskeintag med exempelvis grönt te. Minska också på mängden alkohol eftersom det inte är bra för blodcirkulationen. Om du röker bör du också skära ner på det eftersom rökning förvärrar hudens elasticitet och spänst.


Psst! Avokado är rikt på näringsämnen som hjälper till att återfukta huden inifrån, vilket i sin tur kan bidra till att minska mängden celluliter.

Få igång blodcirkulationen

Om du sitter ner mycket under en dag är det viktigt att du får igång blodcirkulationen och det kan du enkelt göra med en skumrulle eller en omgång torrborstning innan du duschar. Båda kan göras hemma och ger dig ett effektivt resultat.


Tips! Avsluta badet med iskallt vatten eftersom den kalla temperaturen hjälper huden att hålla sig fast och stram.

Använd rätt hudvård

En kräm kan inte uträtta mirakel och få celluliter att försvinna över en natt. Men den kan vara ett riktigt bra komplement – dels på grund av speciella ingredienser i krämen men också tack vare hur du applicerar krämen. Det gör nämligen underverk när du masserar in krämen ordentligt och på så sätt stimulerar bindväven och sätter igång blodcirkulationen.

Sju bra produkter mot celluliter

Det finns en uppsjö av produkter mot celluliter. Vi har samlat några av de bästa från Matas här:

1. Dyrt men användbart!

Setet från Âme Pure är lite dyrare men är ett av marknadens mest effektiva och samtidigt mest avancerade sätt att undvika celluliter.


Det är en intensiv cellulitbehandling som lovar att minska groparna på bara 8 veckor (och minska vikten med 1–2 kg!) Setet innehåller både produkter och en kroppsroller som du kan massera huden med.

2. Krämen som stramar upp

Gillar du en av de lite enklare metoderna är denna kräm från Lift4skin riktigt användbar.


Det är en body shaper-kräm som innehåller en hög koncentration av capsaicin som stimulerar nedbrytningen av den yttre fettvävnaden. Den ska masseras in du har celluliter varje morgon och kväll.


3. Den effektiva gelen

Denna gel från Beauté Pacifique reducerar vätskeansamlingen i hudens innersta lager och har vid många testförsök godkänts som mycket effektivt för att minska ojämnheterna i huden.


Cellulitgelen används en till två gånger dagligen och appliceras i cirkulära och masserande rörelser.

Hudmassageapparat

Massageapparaten är utformad för att massera hudens bindväv och stimulera blodcirkulationen.


Massagen gör att kroppen kan göra sig av med avfallsämnena, vilket resulterar i en slätare och spänstigare hud.​​​​​​​

5. Den enkla lösningen

En hampahandske är ett bra och enkelt vapen mot celluliter. Du kan använda den på både torr och blöt hud när du duschar. Använd den i cirkulära rörelser för att stimulera blodcirkulationen.

6. Applicera mängder av fukt

Det är viktigt att din hud får mycket fukt och denna bodylotion från Ecooking är perfekt eftersom den är en cocktail av hyaluronsyra och niacinamid (vitamin B3). Tillsammans ger de huden fukt, smidighet och lyster som minskar antalet celluliter.

7. Skrubba bort dem!

En början till att få ordning på celluliterna är att använda en kroppsskrubb som exfolierar huden.


Använd varannan dag när du duschar och döda hudceller försvinner direkt. Det gör din hud ännu slätare och smidigare och kan göra att celluliterna ser mindre framträdande ut.​​​​​​​

Varför får man ofta celluliter under graviditeten?

Under graviditeten förändras kvinnokroppen markant. Vikten ökar snabbare än normalt och man samlar på sig vätska. Det skiljer sig naturligtvis mellan kvinnor hur mycket man ökar i vikt men det är lättare att få celluliter under graviditeten då kroppen lagrar fett till amningsdepåerna.


Celluliterna uppstår då hudens elasticitet inte hänger med när vikten ökar snabbare än normalt och i vissa fall sitter de kvar även efter att barnet har kommit. Om celluliter inte avtar är motion det bästa botemedlet för att få bukt med detta. Även om det kan vara svårt när man har en liten bebis kommer långa promenader och pulsökning varje dag öka din energi och stärka dina muskler som hjälper till att få bort celluliterna. Dessutom är lymf- och bindvävsmassage till god hjälp eftersom det kan stimulera blodcirkulationen och på så sätt stimulera kroppen samtidigt som du kan njuta av den lugna stunden.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Lär dig mer om anti-age

Hudvård

Lär dig mer om anti-age

Av Matas

Produkter som är framtagna för mogen hud kallas ofta anti-age-produkter och omfattar en beteckning av hudvård som riktar in sig på fina linjer, rynkor och pigmentförändringar. För att förstå vilka behov den mogna huden har är det avgörande att veta mer om hur huden åldras och vilka faktorer som kan bidra till att påskynda denna process.

Läs mer
ChriChri testar Matas Striber havtornsserie

Hudvård

ChriChri testar Matas Striber havtornsserie

Av ChriChri

Havtorn är bra för både kropp och hår. Se ChriChri-redaktionens test av Matas Striber havtornserie för håret och hör vilka fantastiska bären är fyllda med.

Läs mer
Torr hud - så vårdar du den bäst

Hudvård

Torr hud - så vårdar du den bäst

Av Matas

Torr hud kan vara ett väldigt frustrerande problem – särskilt om torrheten är så illa att huden kliar och flagar. Vi har samlat allt du behöver veta om torr hud i den här artikeln så att du får bästa möjliga förutsättningar för att behandla den.

Läs mer
Känner du till Aloe vera? Lär dig allt här

Hudvård

Känner du till Aloe vera? Lär dig allt här

Av Trine Brøndsted

Aloe vera kanske inte ser så mycket ut för världen vid en första anblick – mest som en fin kaktus. Men den har en mängd egenskaper som gör att den kan användas in- och utvärtes. Här får du svar på några av de många frågor som brukar dyka upp kring denna växt, framförallt om den gel som bladen innehåller.

Läs mer