Hudvård

Känner du till Aloe vera? Lär dig allt här

Aloe vera kanske inte ser så mycket ut för världen vid en första anblick – mest som en fin kaktus. Men den har en mängd egenskaper som gör att den kan användas in- och utvärtes. Här får du svar på några av de många frågor som brukar dyka upp kring denna växt, framförallt om den gel som bladen innehåller.

Aloe vera-växten har i årtusenden varit känd och älskad och än idag är växten väldigt populär. Det beror på att det nästan inte finns något som aloe vera inte är bra för – från solbränna till att lindra irritation. Du hittar aloe vera i olika vårdprodukter som gel, krämer och schampo eller som kosttillskott i form av exempelvis kapslar och drycker.

Aloe vera i hudvård

Den gröna växten är perfekt för att ge fukt och motverka irritation på huden. Därför hittar du ofta den ingrediens i krämer som hjälper mot bland annat hud som bränts i solen men även produkter för daglig vård.

Det är framför allt i växtens gel som består av 98 procent vatten som du hittar de återfuktande och läkande egenskaperna.


Visste du att ...
du kan bryta ett blad av aloe vera-växten och smörja in den genomskinliga gelen från bladet direkt på exempelvis solbränd hud?

Fungerar aloe vera mot finnar, oren hud och problem hud?

Aloe vera kan bidra till att hålla huden frisk. Aloe vera används som bekant gärna i samband med irriterad hud och är även ganska effektivt mot fet hud.


Andra kan ha nytta av aloe vera i samband med irriterad, torr och röd hud, just för att det är en så bra fuktgivare som stärker din hudbarriär. Om du har problemhud kan det därför vara en god idé att prova om en hudvårdsprodukt med aloe vera kan hjälpa dig, precis som ett kosttillskott som verkar inifrån kanske kan göra skillnad.

Fungerar aloe vera mot hud som bränts i solen?

När skadan väl har inträffat och du har blivit bränd kan aloe vera vara din bästa vän. Den har nämligen en kylande och svalkande effekt och kan dämpa röd och irriterad hud. Därför är det en bra idé att ha exempelvis en aloe vera-gel eller -spray redo i strandväskan eller på solsemestern, så att du är redo när huden bränner.

Du hittar därför även aloe vera som ingrediens i många after sun-produkter. Vi rekommenderar dock att du använder solskydd för att undvika solskador, eftersom dessa skador även får din hud att åldras snabbare.Tips! Om du rakar dig med rakhyvel eller använder hårborttagningsprodukter är en aloe vera-gel perfekt att smörja in huden med efteråt för att förebygga rodnad och irritation.

Aloe vera som kosttillskott

Avivir Aloe Vera

Du kan dricka aloe vera med Avivir Aloe Vera. Ta en matsked 15 minuter före varje måltid för att underlätta matsmältningen.

Aloe vera bidrar till att stödja kroppens immunförsvar. Om du upplever att magen inte fungerar som den ska kan aloe vera bidra till att normalisera matsmältningssystemet.

AVIVIR Aloe Vera kapslar

Om du vill ta aloe vera i tablettform går det också bra med Avivir Aloe Vera kosttillskott.

Det kan fungera att ta ett kosttillskott som innehåller aloe vera om du har problem med magen. Växten hjälper nämligen till att bevara en naturlig matsmältning och stabiliserar lös eller trög mage.

Om du upplever att magen inte fungerar som den brukar, till exempel att du upplever oregelbunden avföring, kan aloe vera bidra till att normalisera matsmältningssystemet.

Är aloe bättre än kokosolja eller arganolja?

Kokosolja är en populär olja som passar många hudtyper och som återfuktar och mjukgör. Arganolja är en lättare och mer exklusiv olja som också är känd för sin återuppbyggande effekt på huden.


Det är svårt att slå fast om aloe vera-produkter är bättre än oljorna. Båda har en vårdande effekt på kropp, ansikte och hår. Aloe vera-anhängare kommer nog att framhäva att aloe vera kan ”lite mer av allt”.

Fungerar aloe vera som tandkräm?

Det finns nästan ingen produkt som inte kan innehålla aloe vera och tandkräm är inget undantag:

Avivir tandkräm innehåller 60 procent ekologisk aloe vera, Q10 och allantoin som hjälper till att hålla munnen frisk.


Urtekrams tandkräm innehåller aloe vera och naturlig krita som ett alternativ till vanlig tandkräm. Har en god smak av apelsin

Dr. Organics tandkräm är 70 procent ekologisk. Tandkrämen rengör tänderna och ger vitare tänder.


Hemlagad aloe vera-juice

Aloe vera behöver inte bara vara en dekoration: du kan även använda fruktköttet från växten för att pressa en egen juice. Läs mer här om hur du gör din egen aloe vera-juice från grunden.


Du behöver:
​​​​​​​

  • 2 aloe vera-blad
  • 2 tsk limejuice
  • 1 dl vatten


Gör så här:

  1. Börja med att skära av två blad från aloe vera-växten, halvera dem och ta bort fruktköttet (den genomskinliga gelen) från bladen.

  2. Blanda sedan fruktkött, vatten och limejuice i en mixer och mixa i minst 2 minuter.

  3. När du får en jämn konsistens är juicen klar.


Du kan med fördel låta juicen svalna i kylskåpet innan du njuter av den nyttiga drycken.

Relaterade artiklar

Allt du behöver veta om mjölksyrabakterier

Hälsa & skönhet

Allt du behöver veta om mjölksyrabakterier

Av Matas

Kanske har du lärt dig att bakterier främst alstrar olika sjukdomar – men det är långt ifrån rätt. Faktum är att det finns tusentals nyttiga bakterietyper i vår tarmkanal och dessa bidrar till att säkerställa tarmens normala funktion. I den här artikeln fokuserar vi på en av dessa bakterietyper, nämligen mjölksyrabakterier.

Läs mer
Lär dig mer om B-vitamin

Hälsa & skönhet

Lär dig mer om B-vitamin

Av Matas

I den här artikeln fokuserar vi på B-vitamin. Eller rättare sagt, 8 olika typer av B-vitamin. Kanske känner du redan till folsyra, biotin eller B12? Men visste du att alla dessa B-vitaminer faktiskt är beroende av varandra när det gäller deras funktion i kroppen?

Läs mer
Därför ska du äta psylliumfröskal

Hälsa & skönhet

Därför ska du äta psylliumfröskal

Av Trine Brøndsted

Psylliumfröskal är oumbärliga för många svenskar som kämpar med mag- och tarmproblem, oavsett om det är lös eller hård mage man lider av. Vi tittar närmare på dessa spännande skal och deras olika egenskaper.

Läs mer
Shots – flytande kost

Hälsa & skönhet

Shots – flytande kost

Av Trine Brøndsted

Shots gjorda på frukt, örter och grönsaker är inte en ny trend. De senaste åren har du säkert sett ingefärsshots och veteshots på din lokala juicebar. Men nu har oljeshots och kollagenshots som kosttillskott blivit allt populärare. Vi tittar lite närmare på trenden.

Läs mer