Hudvård

A-vitamin i hudvård – bekämpa rynkor och oren hud

A-vitamin är inte bara något vi äter i form av livsmedel och kosttillskott. A-vitamin i hudvårdsprodukter har en dokumenterad effekt i en utsträckning som gör en diskussion om huruvida det fungerar eller ej överflödig. Här är allt du behöver veta om mirakelingrediensen.

Vad är egentligen A-vitamin bra för? A-vitamin bidrar till förnyelsen och underhållet av överhuden (epidermis). Dessutom har A-vitamin effekt på oren hud, solskadad hud, pigmentering samt rynkor. Du kanske redan vet att A-vitamin även kallas retinol. Lär dig mer om det kraftfulla vitaminet här.

Vad är A-vitamin?

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som lagras i fettvävnaden och levern för att sedan långsamt frisättas i kroppen. Vi får i oss det via kosten från livsmedel som lever, fisk, ägg, mjölk och mejeriprodukter. I växtriket hittar vi det i orange och mörkgröna växter som morot, spenat, aprikos och melon. Vår kropp behöver A-vitamin eftersom det hjälper kroppen att bland annat upprätthålla en normal hud, en normal syn och ett normalt immunförsvar.

​​​​

Vad är för- och nackdelarna med A-vitamin i hudvård

Om vi tittar på hudvårdsprodukter och varför A-vitamin, eller retinol som det också heter, är så populärt i krämer och serum, beror det på att A-vitamin bidrar till att bibehålla en normal hud. Men det finns både för- och nackdelar med detta potenta vitamin.


 • Fördelar

Vi är alla födda med skyddande A-vitamin i huden. Men nivån sjunker ju mer solljus vi utsätter huden för och ju äldre vi blir. Det är bevisat att A-vitamin kan förbättra hudens struktur, avhjälpa oren hud, rynkor och solskador i form av exempelvis pigmentfläckar. Och så har det en positiv effekt på torr hud. Vi talar alltså om en ingrediens som kan påverka hudcellernas funktion.   


 • Nackdelar

A-vitamin är ett mycket ömtåligt vitamin som är känsligt för både ljus och syre och därför kan ha en begränsad aktiv livslängd. Framförallt kan det vara svårt att kontrollera retinol som tillsätts till produkter eftersom det är mindre stabilt och lätt bryts ner. Dessutom finns A-vitamin i olika koncentrationer vilket gör att man antingen kan få för mycket eller för lite. För mycket A-vitamin kan irritera huden om den inte är van vid ingrediensen. Nybörjare bör trappa upp sakta och använda produkten varannan dag till att börja med. Med expertråd och genom att ta små steg kommer du långt.

Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Hudvård

Hyaluronsyra – naturens egen fuktmästare

Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som vi alla föds med men som vi tyvärr förlorar med åldern. Här dyker vi ner i naturens egen fuktmästare.

Läs även

Vad gör A-vitamin – 4 förskönande fördelar

Om vi ska ge en snabb översikt över A-vitaminets förskönande fördelar vid hudvård, så är det följande:

 • Ljusar upp och jämnar ut pigmentfläckar

Först och främst kan A-vitamin förändra och reparera huden. Vitaminet kan ljusa upp och utjämna pigmentfläckar, eftersom A-vitamin ökar omsättningen av ytceller så att nya och ljusare celler bildas snabbare.

 • Minskar porer

A-vitamin kan bidra till att reducera storleken på porer som har skadats av finnar eller sol.


 • Gör huden slätare och tjockare

Kollagenbildningen ökar på djupet vilket också bidrar till en slätare yta och har en utfyllande effekt på huden. A-vitamin bidrar nämligen till att underlätta hudens produktion av friskare celler.


 • Avhjälper obalans

A-vitamin har en avhjälpande och återuppbyggande effekt vid olika typer av obalans när det gäller rynkor samt oren eller torr hud.


C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Hudvård

C-vitamin: De bästa produkterna för strålande hud

Glow! Det är precis vad huden får när du lägger till C-vitamin i din hudvårdsrutin. Men C-vitamin kan faktiskt göra mer än att ge lyster till huden: det kan ge en jämnare hudton, skydda huden mot föroreningar och ge fukt. Skapa en överblick över de olika märkenas styrkor så att du kan hitta de produkter som passar just dig.

Läs även

Vad är A-vitamin i hudvård bra för?

Genom att öka mängden kollagen har A-vitamin – kort uttryckt – en hudförbättrande effekt på hudens struktur både ytligt och på djupet. I första hand verkar A-vitamin mot oren hud, rynkor och pigmentfläckar.


Du kan använda A-vitamin runt ögonen, bara du ser till att välja en kräm som är särskilt anpassad för användning i det känsliga ögonområdet, till exempel denna från Beauté Pacifique. Eftersom retinol stärker hudens yta och ökar mängden kollagen kan ögoncreme med A-vitamin minska både rynkor (kråksparkar) och mörka ringar som är synliga på grund av tunn hud.


Hur mycket A-vitamin och vilken typ av A-vitamin är bäst?

Även om vi vet att A-vitamin har god effekt på huden, finns det ändå vissa förbehåll att ta hänsyn till. Det är till exempel bra att känna till vilka olika styrkor A-vitamin finns i.


A-vitamin i tre olika styrkor

A-vitamin finns i tre styrkor och det är viktigt att du väljer den styrka som passar din hud bäst för att undvika överbehandling. Det krävs tillvänjning för att använda A-vitamin på huden.


•    A-vitaminsyra kan endast fås på recept – med andra ord handlar det då om starka saker.

•    Retinol är en föregångare till A-vitaminsyra och omvandlas till A-vitamin i huden.
​​​​​​​
•   A-vitamin-estrar, som t.ex. retinylpalmitat och retinylacetat, är den mildaste formen eftersom estrarna först måste omvandlas till retinol och därefter till A-vitamin.


Vilken typ av A-vitamin och hur många procent du ska upp i, är beroende av din hud, inte minst på hur mycket hjälp den behöver. Rådfråga en expert på Matas för att få vägledning och börja hellre med för lite än för mycket, så att du låter huden vänja sig vid den aktiva ingrediensen.
​​​​​​​
Om din hud blir röd och flagar har du tagit i för mycket. Du kan då med fördel ta en paus och under en period bara använda krämen varannan dag.


Märken som är experter på A-vitamin

Det är klokt att satsa på tillverkare och varumärken som är specialiserade på produkter med A-vitamin, eftersom det krävs expertis för att hålla A-vitaminet stabilt. Du bör även inkludera årstiden i dina överväganden: använd gärna estervarianter under sommarmånaderna då du vistas mer i solen, eftersom dessa är de mildaste formerna av A-vitamin.


Beauté Pacifique

En äkta klassiker. Krämen innehåller tre effektiva A-vitaminer och passar både oren hud liksom även tunn och rynkig hud. Använd den endast på natten.The Ordinary

Det här är en nykomling som imponerar. Använd detta serum, som finns i två olika styrkor, nattetid i ett tunt lager och alltid på rengjord hud.


Pudderdåserne

Hos Pudderdåserne har två produkter med två respektive fem procent A-vitamin. Är du nybörjare bör du starta med den mildaste varianten.Ecooking

Små serumkapslar som innehåller retinol. De små kapslarna bidrar till att hålla produkten stabil. Använd den under din nattkräm.


Verso

Verso innehåller retinol-8, ett stabilt A-vitaminkomplex som är åtta gånger effektivare än retinol av standardtyp.


Elizabeth Arden

Prova de effektiva Retinol Ceramide-kapslarna som innehåller en avancerad kombination av retinol som bidrar till att synbart minska linjer och rynkor.


Produkten hålls stabil och hygienisk i de små kapslarna eftersom den inte utsätts för varken syre eller bakterier.

A-vitamin i kosttillskott

Du kan även få A-vitamin i kosttillskott.


Det vita pillret med A-vitamin bidrar till att bibehålla en normal funktion hos huden, slemhinnorna och ögonen.

​​​​​​​


Visste du att ...
​​​​​​​det finns två typer av A-vitamin? Den ena typen heter retinoider och finns i animaliska livsmedel medan den andra kallas för karotenoider och kommer från vegetabiliska livsmedel.


Vilka ingredienser är bra tillsammans med A-vitamin?

Som när det gäller så mycket annat inom hudvård, mår huden oftast bäst av att ingredienser samverkar med andra ingredienser. A-vitamin samverkar väl med skyddande C-vitamin och resveratrol, cellkommunicerande peptider och exfolierande fruktsyra.


Tro det eller ej, men A-vitamin fungerar faktiskt bra tillsammans med AHA och BHA eftersom dessa bidrar till att göra hudytan tillgängligare och därmed gör det lättare för huden att absorbera A-vitaminet. Det låter kanske som en stark cocktail, men om du kan behärska dig och inte ta i för mycket, är det en helt okej kombination – testa dig dock fram.

 

​​​​

A-vitamin och graviditet

När det gäller graviditet är det alltid svårt att uttala sig. Därför bör du som utgångspunkt alltid rådfråga din läkare. Det är dock inte dokumenterat att A-vitamin i hudvårdsprodukter skulle vara skadliga för fostret.


Om du vill vara på den säkra sidan kan du vänta med att använda krämer som innehåller A-vitamin under tiden som du är gravid och ammar. Sedan, när du inte längre delar kropp med en baby, kan du ju alltid återuppta eller börja med användningen.

  ​​​​​​​


Är A-vitamin endast för åldrande kvinnor?
Nej, lyder det korta svaret. Inom hudvård är A-vitamin något för alla som upplever problem med oren hud, pigmentfläckar, torrhet och rynkig hud.


A-vitamin och sol

Har du, i likhet med många av oss som är födda under 70-talet och framåt, solat lite för mycket ute eller i ett solarium, har din hud med säkerhet blivit lite skadad. Kanske syns det inte tydligt i överhuden (ännu), men du kan vara säker på att det finns i underhuden.


Som tur är finns det ett sätt att reparera dessa solskador i huden. Behandling med A-vitamin är vägen framåt – tillsammans med massor av solskyddsfaktor och skugga i fortsättningen.

 

​​​​

A-vitamin och ljuskänslighet

Behandlar du din hud med A-vitamin, oavsett styrka, är det viktigt att använda solskyddsfaktor under dagtid. Du kan med fördel använda din A-vitaminkräm nattetid, eftersom vissa former faktiskt kan göra huden ljuskänslig.


Allt du behöver veta om salicylsyra

Hudvård

Allt du behöver veta om salicylsyra

Kanske har du hört talas om salicylsyra i hudvård? Även om syra låter lite våldsamt så är den kemiska peelingen faktiskt mild och mycket effektiv för djuprengöring, framförallt vad gäller oren hud och tilltäppta porer.

Läs även

Här hittar du A-vitamin i kosten

Om du inte bara vill vårda huden utifrån, kan du med fördel fylla tallriken med mat som innehåller mycket A-vitamin. Förutom att A-vitamin håller din hud smidig och sund är A-vitamin även viktigt för synen och slemhinnorna. Du hittar A-vitamin i både vegetabiliska och animaliska livsmedel. Nedan kan du se vilka livsmedel som innehåller A-vitamin.  


Animaliska:

 • Mjölk
 • ​​​​​​​​​​​​Fisk och skaldjur
 • Ost
 • Ägg
 • Lever


Vegetabiliska:

 • Nötter
 • Morötter
 • Paprika
 • Spenat
 • Tomat

När ser du resultat vid användning av retinol?

Som så ofta när det gäller hudvård och hudvårdsingredienser i allmänhet kan du inte förvänta dig några förändringar över en natt. Det krävs tid och tålamod om man vill uppnå hudförbättringar. Detta gäller definitivt även retinolprodukter.

​​​​​​​

Enligt Gary Fisher, professor i dermatologi vid University of Michigan Medical School, tar det i genomsnitt cirka tolv veckor innan du ser några synliga resultat av behandlingen med retinolprodukter. Så tänk långsiktigt och ställ in dig på att dina produkter med A-vitamin (oavsett typ) bör vara något som du använder resten av livet.

Relaterede artikler

Bli av med celluliter

Hudvård

Bli av med celluliter

Av Mia Dybkilde

Ser din hud ut som en apelsin på skinkor och lår och du vill göra något åt saken? Då bör du läsa vidare här.

Läs mer
Squalane – hudens naturliga smörjmedel

Hudvård

Squalane – hudens naturliga smörjmedel

Av Cathrine Park

När huden är törstig och är ur balans kommer den att älska något extra fett som den känner igen. Därför bör du känna till superfuktgivaren squalane.

Läs mer
Torr hud - så vårdar du den bäst

Hudvård

Torr hud - så vårdar du den bäst

Av Matas

Torr hud kan vara ett väldigt frustrerande problem – särskilt om torrheten är så illa att huden kliar och flagar. Vi har samlat allt du behöver veta om torr hud i den här artikeln så att du får bästa möjliga förutsättningar för att behandla den.

Läs mer
Lär dig mer om eksem och torr hud

Hudvård

Lär dig mer om eksem och torr hud

Av Matas

Torr hud kan vara en tendens som din hud alltid har haft eller som en reaktion på flera olika faktorer. Generellt beror torr hud på en förändring i hudbarriären. Det är viktigt att förstå dessa förändringar för att kunna målinrikta din vård efter dem. Att förstå varför torr hud uppstår och vilka konsekvenser det kan få för din hud om den inte behandlas är avgörande för att kunna välja rätt vård.

Läs mer