Om oss
Matas historia

Matas grundades 1949 som en kedja av självständiga produktspecialister och är idag Danmarks största detaljhandelskoncern inom skönhet, hälsa och välbefinnande. Matas-koncernen har sitt säte i Allerød, Danmark och har sedan 2013 varit börsnoterad på Nasdaq OMX i Köpenhamn. Koncernen har drygt 2500 anställda, 260 fysiska butiker över hela Danmark samt en rad nätbutiker.

2023

Matas utökar med nätbutiker i Sverige och Norge – matas.se respektive matas.no

2019

Matas-kedjan fyller 70 år.

Matas köper Kosmolet A/S, som står bakom det framgångsrika danska makeupmärket Nilens Jord. Nilens Jord är det mest efterfrågade makeupmärket hos i Matas och är känt för sin allergivänliga och naturliga profil.

I maj visar årsredovisningen för 2018/19 att onlineomsättningen nu utgör 7 % av den totala omsättningen. Totalt sett har matas.dk vuxit med mer än 50 % – den högsta tillväxttakten någonsin.

Matas är den detaljhandelskedja i Danmark som erbjuder flest Svanenmärkta egna produkter för personlig vård. Koncernen har ökat antalet egna produkter med Svanenmärket till totalt 200.

I slutet av mars har Matas 110 produkter som är märkta med Den Blå Krans, vilket är en ökning från 92 sedan slutet av mars 2018.

2018

Alla Matas butiker är samlade i börsbolaget och det finns nu inga fler privatägda butiker.

Serien Plaisir Young Skin hedras som Årets Serie 2018 vid Danish Beauty Awards.

I maj presenterar Matas sin nya verksamhetsstrategi för de kommande fem åren – ”Ett förnyat Matas” och startar därmed det största investeringsprogrammet i Matas historia. Under de kommande fem åren investerar Matas 600 miljoner kronor i näthandel och i butiker.

Samtidigt offentliggörs det nya konceptet ”Matas Natur” med ökad satsning på gröna produkter, modern hälsokost och naturlig skönhet, bland annat med två Matas Natur-konceptbutiker som öppnar i höst.

Årsredovisningen för 2017/18 offentliggörs i maj och visar att onlineomsättningen utgör 4 % av den totala omsättningen.

Matas köper företaget Firtal Group, som äger helsebixen.dk, made4men.dk samt en rad andra nätbutiker.

Matas lanserar som de första i Danmark en makeupprodukt (en BB-cream) med Den Blå Krans från Astma-Allergi Danmark. Den Blå Krans ger allergiker ett märke att navigera efter för att kunna göra ett säkert val när det gäller att minska risken för allergi.

2017

Matas offentliggör i november att den banbrytande samarbetsmodellen med en apotekare kommer att inledas först under det kommande året, då Skive Løve Apotek kommer att öppna en apoteksfilial i Matas, Viborg. Det sker som ett resultat av det framgångsrika testet i Sønderborg.

I samband med styrelsens anställning av ny vd i november offentliggörs att resurser ska frigöras för satsning på ökad digitalisering. Detta sker bland annat genom att stänga StyleBox-kedjan.

Årsredovisningen för 2016/17 offentliggörs i maj 2017 och visar att onlineomsättningen utgör 3 % av den totala omsättningen.

2016

Nya butikskoncept introduceras.

Matas öppnar sina två första butiker enligt Butikskoncept 2020 i Field's och Bruuns Galleri. Butikerna kombinerar modern design med funktionell inredning i ett inspirerande upplevelseuniversum inom hälsa och skönhet – i integration med Matas onlinemedier.

Matas i Sønderborg öppnar med shop-i-shop-apotek. Det är första gången i Danmark som Matas och ett apotek finns under samma tak, och därmed får medborgarna enkel tillgång till receptläkemedel och apotekspersonal.Det lokala apoteket, Sønderborg Løve Apotek, samarbetar med Matas kring detta historiska initiativ.

Club Matas App uppnår 500 000 användare.

Varumärket My Moments lanseras.

2015

3 av 4 kvinnor mellan 18 och 60 år är nu medlemmar i Club Matas.

2013

Matas introducerar det nya stylingkonceptet StyleBox by Matas med öppning av den första butiken i Lyngby Storcenter. I StyleBox samlas hårvård, makeup och naglar under samma tak med såväl behandlingar (frisörsalong) som försäljning av produkter.

Motsvarande butiker har sedan öppnats i Field's, Kolding Storcenter, Frederiksberg Centret, Bruuns Galleri – och som shop-i-shop i Matas, Esbjerg.

Den 28 juni börsnoteras Matas på Fondsbørsen (Nasdaq OMX Copenhagen). Börsnoteringen omfattar en partiell försäljning av befintliga aktier från bolagets två stora aktieägare. Bolaget välkomnar nu omkring 12 000 nya aktieägare.

2012

Ordningen med utlämning av receptmedicin i Matas utvidgas till totalt 50 butiker över hela landet. Med utgångspunkt i Matas kundklubb Club Matas som nu har över 1 miljon medlemmar utvecklar Matas ett nytt lojalitetskoncept för de starkaste B2C-företagen i Danmark. Konceptet lanseras under namnet ClubM.Ny och en uppdaterad matas.dk lanseras.Matas Baby-serien, alla Matas oparfymerade SolStriber och Matas Naturs oparfymerade serie har tilldelats Astma-Allergi Danmarks blå krans. Detta innebär att produkternas ingredienser måste godkännas. Kravet är bl.a. ingen användning av parfym eller kända allergiframkallande ämnen.

2011

Matas inleder ett historiskt samarbete med en apotekare från Uldum om läkemedelsutlämning i först tre Matas-butiker och sedan i ytterligare 10 butiker.

2010

Matas startar på hösten 2010 sin nya kundklubb Club Matas, som redan vid årsskiftet har uppnått ett medlemstal på 400 000.

2009

Matas-kedjan fyller 60 år.

Matas lanserar sin hemsida Matas.dk.  

2007

Den 28 februari övergår Matas till en ny ägarstruktur. Majoriteten av butikerna ingår nu i en kapitalkedja där CVC Capital Partners har majoriteten av aktierna.

De privatägda butikerna fortsätter att samarbeta med Matas A/S kring leverans av Stribe-produkter och gemensamma kampanjer.  

2006

Kedjan har nu 292 butiker.

En ny generation Striber ser dagens ljus. Striber ligger i framkant när det gäller kvalitet, hälsa och miljö.

Matas-kedjans aktieägare får köperbjudanden från bland annat kapitalfonden CVC Capital Partners. En klar majoritet beslutar i juni att ändra Matas stadgar så att en ny ägarstruktur kan etableras.

2005

Det nya konceptet Matas MediCare introducerades. Den nya banbrytande avdelningen erbjuder ett brett sortiment inom dermokosmetisk hudvård, receptfria läkemedel, sjukvård samt veterinärmedicin.

1995

Miljön spelar en stor roll hos Matas. Det rikstäckande Matas Retursystem startades och Matas blir därmed den första kedjan i Danmark som tar emballage i retur och säkrar återvinning.

De två första Matas-produkterna blev Svanenmärkta. Det har sedan dess tillkommit fler så Matas idag erbjuder över 200 Svanenmärkta egna produkter.  

1993

Varumärket Matas Plaisir lanserades.

1991

Varumärket Matas Natur lanseras.

1989

Matas A/S hade 40-årsjubileum som firas på flottaste sätt med hela tre erkännanden: Kedjan utses till den mest ”excellenta” detaljhandelskedjan och får samtidigt både MMM-priset och Årets Guldkorn för den bästa veckopressannonsen.

1980

Matas lanserade den välkända blå och vita logotypen.

1974

Vital Shoppen introducerades som ett resultat av den hälsokostvåg som sköljde in över Europa. Nu fanns det strax under 200 Matas butiker.

1967

Striberdesignen utvecklades och de första randiga flaskvarorna såg dagens ljus. Det var bl.a. skintonic, ansiktsvatten och fuktighetslotion.

Varumärket Matas Baby lanserades.

Det fanns nu över 150 produktspecialister med i bolaget.  

1957

Matas får tillstånd att sälja vitaminer.

1956

Matas A/S presenterade sin första Matas-logotyp och året därpå ingicks ett samarbete med Steins Laboratorium och en grundlag fastställdes för alla Matas produkter.

Några år senare kom den första Matas-tidningen ut i 700 000 exemplar, en upplaga som var 4 ½ gånger större än den största tidningen i landet.

1949

En liten grupp produktspecialister upptäckte att de kunde få mängdrabatt om de gjorde gemensamma inköp. Efter hand kom allt fler produktspecialister med i detta inköpssamarbete, och i november 1949 bildades Matas A/S: MATerialisternes AktieSelskab (produktspecialisternas aktiebolag).

Samarbetet blev en enorm framgång. Det första året sålde Matas A/S för 537 000 kr, men fick dock notera ett underskott på 24,50 – det första och enda underskottet i bolagets historia.

Redan året därpå uppgick aktieägergruppen till 60 butiker och den rikstäckande atrukturen var en faktum.