Hitta dina favoriter
Parfym & Dofter
Hitta dina favoriter av
Dofter
Mest populära

Pris

Bedömning

Produkter per sida: 36 60 120 180
Sida: 1/36
Välj filter

Märken

Pris

Hudtype

Innehåll

Certifiering

Kön

Doftfamilj

Storlek

Form

Egenskaper

Sæsong

Bedömning

Aktuellt

1873 produkter
1873 produkter
Sortera efter: Mest populära
HITTA DIN FAVORIT
Dofter till henne
STARTA TESTET
BestSeller
Topp 10 dofter för kvinnor
VI GUIDAR
Hitta din parfym utifrån ditt stjärntecken
VI GUIDAR
Sätt dig in i skillnaden mellan de 3 parfymtperna
LÄS MER
Föregående
Gå till sida
1
från 36
Nästa
Produkter per sida: 36 60 120 180

Hur används en parfym?

För att framhäva din parfym mest är det viktigt att doften sprayas på rätt ställen på kroppen. Det är din kroppsvärme som aktiverar parfymen och därför är en tumregel att spraya den där du känner din puls.

Det är dessutom viktigt att du inte gnuggar runt i parfympartiklarna eftersom det förstör doften. Om du har parfymallergi kan du med fördel använda parfymen på kläderna.

Använd inte för mycket parfym: 1–2 droppar räcker för att dofta gott i flera timmar beroende på vilken typ av doft du använder.

Doftens nivå/noter

En doft har normalt tre nivåer av doften, nämligen toppnoten, hjärtnoten och basnoten.

Toppnoten är doften du först möter när du doftar parfymen. Toppnoten är en stark not som förångas efter en kort stund. Här handlar det om ingredienser som citrus, bergamott, grapefrukt och apelsin.

Hjärtnoten är den doft du känner när toppnoten avdunstat. Här handlar det ofta om blommiga noter. Det kan vara ros, lavendel, ylang ylang eller vitpeppar.Den här noten varar i 2–3 timmar, sedan tar basnoten över.

Basnoten är den tyngsta av dem alla. Den håller i upp till 20 timmar efter att hjärtnoten har avdunstat. Här är ingredienser som mysk, jasmin, sandelträ, patchouli och cederträ några av de mest använda.

Dofter

Din doft kan komma i fyra koncentrationer som heter Eau de Parfum, Eau de Cologne, Eau de Toilette och Parfum.

Eau de Cologne

Detta är den lättaste av alla typer. Den består nämligen bara av 2–6 procent parfym. De är alltså perfekta för en varm sommardag eller om man vill ha en mild, lätt doft. Dock har den en mycket låg hållbarhet.

Eau de Toilette

Detta är den som de flesta känner till. Denna typ av parfym innehåller mellan 5–15 procent doftoljor. Dessa dofter är mycket populära under vår- och sommarmånaderna då man gärna vill ha en lättare men uppfriskande doft.

Eau de Parfum

En Eau de Parfum är mer koncentrerad och intensiv än ovanstående två koncentrationer. Här är innehållet av doftoljor mellan 10–20 procent vilket gör att den håller längre.

Dofter

Denna typ är den mest koncentrerade av alla och innehåller över 20 procent doftoljor. Den är otroligt intensiv och behöver inte mer än en spraypuff.

Förvaring av parfymer

För att undvika att din parfym härsknar bör du titta på hur du har dem förvarade. Parfymer är för många ett prydnadsföremål, för de är ju fina att se på, men om de förvaras på en plats med solljus eller hög värme så bryts molekylerna i doften ned. Det gör att parfymens livslängd halveras. Det är därför en bra idé att placera dina parfymer på en kall och mörk plats, så att du kan vara säker på att de bevarar doften.

Vi har fyra kategorier i doftuniversumet:

​​​​​​​​​​​​​​

Blommig

Det här är doften av vår och sommar. Det är vanligtvis dofterna du söker när våren är på väg och du vill ha en doft som påminner om en stor blomsterträdgård. Doften har mycket feminina och romantiska noter, vilket gör dem superbekväma att dofta på för de flesta. Dessa dofter innehåller ofta ingredienser som tuberos, jasmin, gardenia och vita pioner.

Friska citrusdofter

Citrusdofter är dofter som innehåller ingredienser som citron, lime eller grapefrukt. Det ger nämligen dofterna lite kryddighet och en speciell friskhet. Den här typen av doft passar dig som gillar en mildare doft. Dessa kommer oftast som EdT som har en kortare hållbarhet.

Orientaliska dofter

En orientalisk doft är typiskt dofter baserade på noter som amber, patchouli, mysk, tonkabönor och vanilj. Det är de dofter vi förknippar med något exotiskt och mystiskt. De orientaliska dofterna är ofta varma, sensuella och söta.

Söta dofter

Dessa dofter kallas även ”gourmanddofter” eftersom de för tankarna till sötsaker som dessert och godis. De söta dofterna har ingredienser som vanilj, honung och kola. Vissa av dessa dofter kan också ha ingredienser som gör dem mildare, till exempel hallon och jordgubbar.

Emma
Materialist
Emma blev utbildad materialist 2022 och har en stor passion och bred kunskap inom hudvård. Emma är dessutom utbildad hälsorådgivare och hon älskar att fördjupa sig i hälsa och välbefinnande.
Min expertkunskap är:
Hudvård